Aiman di malam si kunang kunang

Sabtu 25 june 2011.Buat julung kalinya tadika perpaduan di seluruh Kedah mengadakan malam si kunang2. Semua pelajar di kehendaki tidur di sekolah dan keesokan harinya terus bersekolah seperti biasa.

Kiranya program ini untuk menggalakkan pelajar menguruskan diri sendiri untuk ke sekolah.Aduhai anak mama baru 5 thn dh bermcm program ye.tp semua itu demi kebaikan pelajar juga.Perasmian serta sedikit aktiviti diadakan di sebelah ptg.manakala selepas mghrib diadakan bacaan yasin bersama ibu & bapa.



Ibu bapa balik dulu lepas lepas maghrib berkumpul semula untuk bacaan yasin.Semasa sampai kt sna. kebetulan masa tu dorang tgh jlnkan aktivit solat berjemaah antara guru dan pelajar. Yang bestnya ada pelajar non muslim yg ikut serta solat dan parents dorang just tgk tanpa melarang hanya tersenyum melihat gelagat ank2 kecil tadi.

Dan bila tiba bacaan yasin beramai2 non muslim di minta duduk kt luar sebentar.tapi dorang ni still duduk dkat dlm tgk kita yg muslim ni bca beramai2 & ank2 dorang duduk diam mendengar kita membaca. Masa tu rsa terharu sgt coz dorang menghormati kita.

bila tiba time mkn pun anak2 non muslim pun sma2 angkat tgn baca doa mkn bersama serta terjemahan. Sungguh aku heran sbb parents dorang langsung x kisah.mereka mkn bertemankn cahaya lampu yg berkelip serta cahaya lilin yg di pasang sepanjang pagar.. Oh agaknya inilah yg dikatakan si kunang2... :)

Bila tiba time tido sja.berebut2 nk bentang tido. aduhai ank2 letih tgk gelagat dorang.bila dh dpt tempat tido semua km parents pun blh blk dan yg menjadi mslh pd aku pulak si iqbal x nak blk. nk tido dkat sekolah abg jgak. sbbnya dia ckp sekolah abg cantik ada byk lampu.... hish dh jadi 1 hal pulak nk kena pujuk si Iqbal blk...

Entry kali ni x dak gambar. Knapa la lupa nk snap gbr sekeping dua.. hishhhhh

6 comments:

  1. kecik sangat la nak sertai program cam ni... baru 5 tahun tu...

    ReplyDelete
  2. tu la kan rsa cam x sesuai je pun.. tp tiada paksaan. anak2 yg bermasalah blh di bawa blk...

    ReplyDelete
  3. bgskan aktiviti mcm ni..lebih merapatkan hubungan anak dan ibubapa..byk faedahnya..

    ReplyDelete
  4. @Bui Idzra Ryn

    Bukan sja merapatkan ibu bapa n anak malah merapatkan juga silaturrahim di kalangan parents...

    tpkn bui bg parent yg ank dia still mnum susu botol & tido mlm still juga lg pakai pampers mmg bermasalah...

    ReplyDelete
  5. tak sangka ada program macam gini dekat tadika.
    pagi2 besoknye mesti cikgu2 kalut nak uruskan dorang. klu anak-anak yang degil nangis2 tak nak bangun g sekolah memang menguji tahap kesabaran tu.hahaha

    *salam membalas ziarah =)

    ReplyDelete
  6. @cik_sna

    tengs sudi kunjung... mmg memeningkan .. memalam nk tidokan.. pg2 nk kejutkan...

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE