Melahirkan Secara Caesarean.. Sakit ke

Assalamualaikum...

Syukur alhamdulillah jiran depan rumah dah selamat melahirkan baby boy.. Pada mulanya husband dia yang nak sambut sendiri baby tu.Tapi bila bukaan sampai 4cm still dok camtu gak sampai 10jam.So nak elakkan dari kejadian yang tak diingini terpaksalah c-zer.

Jadi husband dia agak frustlah sebab tak dapat nak sambut sendiri baby yang ni.Apapun bersyukur sebab kedua2nya selamat. 

Syiela pulak yang gementar bila dapat tau jiran ni dah bersalin.Awal 2 minggu tu. Iskh... ketaq ni.. macam syiela ni lagi la.10hb ni nak g jumpa doktor pakar untuk tetapkan tarikh nak serah diri (c-zer) sebab keadaan baby yang satu lg tu songsang.

Syiela juga tengah search camna penjagaan bersalin c-zer ni.Sesapa ada pengalaman bagi la petua.Sebab ada dengar cerita kalau c-zer nitak boleh berbengkung la.Mcm2 lagi la.So sesapa yang ada pengalaman c-zer tu kongsi- la yer segala petua penjagaan sepanjang berpantang :)

Lagi satu sakit ke. Maksud syiela lepas habis ubat bius tu.Ngeri pulak bila memikirkannya.

18 comments:

  1. xada pengalaman lg..tp klau sy..tk sngup nak smbut sendiri..

    ReplyDelete
  2. errr... sila tanya doktor yang bertauliah...

    ReplyDelete
  3. Arul : x sanggup ye

    TK : doktor pun rsanya tak tau pengalaman sakit tu.. kena tanya yg pernah kena czer tau la apa rsanya

    ReplyDelete
  4. tk sakit tp susah nak jage....luka lambt sembuh....klu bersalin biasa dlm seminggu jer dah ok,tp kalau czer berbulan2 nak tggu luka tu ok.....bersalin biasa lg baik.....

    ReplyDelete
  5. syella kata adik mama tak rasa sakit pun.mcm digigit semut je !!.he2x..2 anak dia dilahirkan cara c-zer...semuga syiela sihat2 saja..amin..

    ReplyDelete
  6. Wife abah C-zer itu hari masa melahirkan Nur Iman..lepas tengok Nur Kasih plak tu..hehhee

    ReplyDelete
  7. izan rasa dua2,normal n caeser. dan yg caeser mmg tak sakit langsung.pilih tarikh jugak sbb baby bkn songsang tp melintang.

    penjagaan tak rumit sangat sebab skrg dia dah seal luka supaya tak kena air dan dia jahit cantik n kemas aje.izan caeser kat KPJ kuantan.

    tp lain org lain pengalaman kan..izan share pengalaman izan yg ada setakat ni dan caeser takde la serumit yg dijangkakan..jgn takot2..insyaAllah semua berjalan lancar... Amin...

    ReplyDelete
  8. dulu mase form 6 alin ade blaja pasal c-zer nih.tp skang da xingat da blaja ape je masa tu.hu3

    akak pun nnt bersalin c-zer ke?semoga semuanya dpermudahkan untuk akak dan anak.insyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  9. wah..dah tak lama lagi kak shiela nak sambut baby twin..mesti berdebar2 kan? cikgu doakan semoga selamat semuanya..(^_^)

    ReplyDelete
  10. salam kak,dh lama xmai sini(dh lame sy xbuka blog) igtkan akak dh brsalin,hee.

    wlpn sy ni xpnh brslin tp thu la skt2 sal cser sbb kak sy n k'ipar sy pn cser gak.akk sy ckp tak skt tp bila hbs ubat bius baru rs ngilu.mmg baring jer sharian tuh,bby ngis,mmbuang ke,kitorg yg uruskan.pastu kncing tang pkai wyar tu pn skt gak,hr ke2 baru doc cabut wyr tuh.

    luka lmbt sembuh n kena jg btl2.

    ReplyDelete
  11. tak sakitlah sayang...jaga2 yaaa...darah nifas akan keluar juga yaaa...maknanya dua penjagaan..luka di atas dan pengeluaran nifas di bawah..hmmmm
    ada c-zer yg melintang iaitu dr kanan ke kiri (atau sebaliknya)..sapa2 yg kena cam ni..mmg tak sakit lepas abis ubat bius sbb luka tu tak tegang..tapi yg menegak iaitu dr pusat ke ari2 tu..agak ngilu laa sbb kita tak boleh nak tegak badan..rasa nyilu.kpah kena yg ni lah..sehari dua jer lepas tu..ok dah..
    dlm pantang tu..mmg ler tak boleh nak buat mcm pantang biasa sbb perut luka..nak barut ke tungku ke..tunggu luka sembuh dulu..
    nak sembuh cepat..biasalah..gamat dan ikan haruan..
    kalau demam dlm masa pantang..segera dptkan rawatan takut jangkitan kuman pd luka...pastikan luka tu tak de yg masih belum kering..kalau luka tu lembab..lambat sembuh.
    oh yaaa..mengenai dgn nifas...ada yg tidak keluar terus..tak sama dgn setiap individu.
    lain2 dlm pantang tu..mcm pantang bersalin biasalah..
    ok..dah panjang mcm entry lak ni...selamat melahirkan..nak pilih bius cara mana? nak bius sekerat ke..nak bius semua?..

    ReplyDelete
  12. Kak Nurul xde pengalaman c-zer nie,empat2 semua normal......

    ReplyDelete
  13. benda ni lah yg menghantui aku peknen lepas...smpi ngis2 aku..czer ke induce ke..last2 dah bukak..nyaris2 kau...

    mmg depa kata czer ssh nak jaga...bengkung pun x leh..nak wat keje pun ssh...nak bgn pun ssh..tp dlm 2 mggu tu dah kuat skit..hehehe..tp sakit czer tu mmg ada...tp org kai baik normal dr czer...huhu...smoga hang dipermudahkan nti ok..nti banak roger2 aii taw

    ReplyDelete
  14. Izzan : takde pilihan mmg kena c-zer

    aleen : thanks ye..amin

    teacher : thanks jugak.. amin

    Cikji : hehehehehe tak sabar nk nengok baby ye.. thanks atas peringatan

    Kpah : risau sangat..kalo tak sakit alhamdulillah.. nak tak nak mmg kena tempuhi jugakkan... apapun thanks atas segala nasihat dan penjagaan semasa berpantang.. thanks a lot

    kak nurul : alhamdulillah... normal bestkan.. syiela terpaksalah salah sorang songsang

    el : aku mmg doc x benarkan tuk terbuka la... sah nyerong sorang.. so nak tak nak kena tempoh jugak.. huhuhu risau toi aku....

    ReplyDelete
  15. hehe..
    saya belum ada pengalaman mengandung pun :-)

    ReplyDelete
  16. Syiela..saya pernah czer masa anak sulung.yg no 2 dapat normal.Masa operate tu memang tak sakit..saya bius penuh..Lepas habis ubat bius..terasa jugala..tapi takla sakit sagat.yg penting set kat otak, kita buat semua ni demi nyawa anak..jadi segala kesakitan kita sanggup hadapai.Yg penting tempat jahit kena jaga...pastikan sentiasa kering..lepastu..taklehla nak bertungku dan berbengkung.tetapi saya stil golek-golek atas batu tungku tu..maknanya tak angkat la dan gunakan beg air panas ...boleh la letak atas perut..sebab ringan kan...dan urutan pula..hanya buat di bahagian atas badan dan kaki sikit.bahagian perut dan sekitar jahitan tu..memang tak kacau langsung.Jadi takla badan masuk angin..dan jgn makan benda gatal..takut nanah dekat tempat czer tu..insyaallah..semua pasti selamat.jgn risau...

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE