tercapai jua akhirnya

salam

Semalam mak & bapa mertua syiela dtg rumah.singgah kejap je. hantar buah2an tempatan. wah sedapnya.x sangka sgt dorang nk dtg.sbbnya ptg tu syiela dh pusing merata mencari buah manggis.teringin sesangat(terliuq bak kata org kedah).terasa di hujung lidah sja.tp nk b uat camne.kbtulan semua gerai x de.

Memandangkan hubby pun xde (still outstation lg) so syiela drive blk rumah jela dgn perasaan hmpanya.sedih tau!. nk hilangkn kesedihan ajak aiman & iqbal pegi buang sampah. adeh penat pulak berjalan walau x jauh mna pun. sampah pun aiman yg carry pakai basikal. aku just ikut je. Takut juga nk biarkn dia pegi sorang2.

Sampai je kt rumah syiela masuk ikut blkg.anak2 msk ikut depan. dlm nk kunci pintu tu.Aiman dah memekik panggil syiela.rupanya tok ngan tok wan dtg. wah best ni. dlm pada tu pula dh nmpak paksu  angkut segala buah ke dalam rumah. Syiela apa lg. senyum smpai ke telinga la.tengs sgt2. 


antaranya :-


 










 










Lepas dorang blk syiela col bgtau hubby mak ngan ayah dtg bwa buah n segala bagai.. eheh en.hubby siap pesan jgn mkn byk2. nanti panas la apa la ssh dia x de. tp x kisah. syiela melantak makan juga byk2. hehehehe

manggis tu mmg syiela yg punya.. ank2 mkn durian rambutan & cempedak goreng :)

Buat semua yg kumpul buah2 (kak tan, cik ina, adeq,b.mie & paksu) ni tengs ye.. ingatkan syiela juga

 mak & ayah syg kamu bangat!! (bkn ayat bodek ye)


**** Hubby balik hari.. .. :) lega sgt rasa

PERSONA TRADING: My First Contest

Salam semua...

Hari ni syiela di tag oleh BUI untuk join satu contest ni.Belek punya belek best jugak ni.Apa salahnya kalau join. Kot2 rezeki bakal si kembar :) PERSONA TRADING buat pertama kalinya. Soalannya mudah amat so mmg terujalah nk join jugak...


Antara soalannya...

a) Pernahkah anda dengar dan menggunakan produk Imtiyaaz?
     Belum pernah tak pernah tahu dan hanya tahu setelah di tag untuk join contest ni... menjawab dgn penuh jujur dan ikhlas...

b) Adakah anda menggunakan penapis air di rumah? Jika ya jenama apa?
     Tidak hanya minum air yang di masak menggunakan cerek :)
 
c) Jika anda mengetahui tentang kebaikan penapis air untuk keluarga anda dan kami pula menawarkan penapis air dengan harga promosi, adakah anda berminat untuk membelinya?
    Ya jika rasa mampu dgn harga yg di tawarkan

4) Tag kan pada 2 orang dan pastikan mereka tahu mereka telah di tag.
    
  Setelah di belek2.. saya pilih untuk tag @izy@n 
                     dan                              MumMyQistina    

So sesapa nk join just KLIK

 Jomle ramai2 memeriahkn contest ni.. tarikh tutup 30hb june ni :)

Aiman di malam si kunang kunang

Sabtu 25 june 2011.Buat julung kalinya tadika perpaduan di seluruh Kedah mengadakan malam si kunang2. Semua pelajar di kehendaki tidur di sekolah dan keesokan harinya terus bersekolah seperti biasa.

Kiranya program ini untuk menggalakkan pelajar menguruskan diri sendiri untuk ke sekolah.Aduhai anak mama baru 5 thn dh bermcm program ye.tp semua itu demi kebaikan pelajar juga.Perasmian serta sedikit aktiviti diadakan di sebelah ptg.manakala selepas mghrib diadakan bacaan yasin bersama ibu & bapa.

Confirm kembar tak seiras.... FMS 20/6/2011

Seawal pg selepas Aiman ke sekolah km pun bersiap la nk ke hospital... x sabar rsa nk suluh scan si kembar ni.. Abah + Iqbal pun xcited. Iqbal siap cium perut lg ms on the way nk ke hospital. Iqbal ckp mama baby ni wangi la.. hah x keluar lg wangi la... nanti.....

Then sampai sna tgk dpt no.11.Adoi mesti lambat ni. hish dtg awal pun dpt no byk jgak. So check up lain spt biasa.. semua ok.. then tgk jam 8..50am. aik awal lg ni dh dpt turn nk jumpa pakar... mcm pelik je.. selalunya kalau no.8 pun mau pkul 12 bru dpt turn... 

Tasik Beris.... Best Wooo

Kenapa ye lupa nk buat entry ni.Padahal dh lama kesana. Alkisahnya masa ni aku baru pregnant.teringan sgt nk mkn anggur fresh.so ajak la jugak  my hubby pegi.walau x jauh mna tp sblm ni mmg x penah teringin nk kesana. smpai msa then km pun p la.tiket msk ke ladang RM4 kalau x salah untuk dewasa.kanak2 x tau pulak sbb ank2 aku kecik lg :).

Sampai je sna.ank2 siap melompat seronok.aku ikut je.bila dh msuk frust skit sbb dia just bkak 2 lorong je.. lain2 ditutup sebab end of month Sultan Kedah nk dtg melawat so nak tak nak just lalu tempat yg di buka je.


dh mula teruja tgk anggur berjuntaian
Aiman siap nk panjat lg


nk jugak abah dukung walau dh besar
nk lompat pulak la.. kot2 sampai

tgk abah dulu camne nk buat
ha kan dh pandai.. Iqbal.. Iqbal


4 of us


geramkn tgk
ni pun...












Last pic sblm blk... sbb hujan dh renyai2 so x dpt nk bergambar kt jeti yg cantik tepi tasik tu : (


















 



Akhirnya dapat juga mkn anggur kt sni.Anggur mmg fresh n manis sgt x mcm kt pasaraya. mungkin sbb tgh pregnant kot rsa sdap sgt bila bila yg kita nk tu dpt.sbb my hubby ckp rsa cam biasa je.. :) kiranya haritu sendawa pun  bau anggur je.Cuma harga dia mahal skit la compare yang kt luar...

Contest Anak Ayah

Cik nina ada buat contest ank ayah.. so join jugak la memandangkan bulan ni juga merupakan besday si ayah Iqbal. Iqbal ni mmg la anak ayah...kalau sesapa tanya adik ank sapa... mesti dia jwb ank abah. kekadang abah marah  berlari2 dia mencari aku.Saja nk test aku tanya ni anak sapa ni dok mai kt mama.still juga jwb anak abah.. sabar jela







Nk join?? sila klik SINI atau SINI

jom layan satu lg pic mereka berdua :)




Lupa... Lupa.. Lupa


Antara Petua yang boleh di amalkan

1. Makan Kismis hitam 21 biji setiap pagi. makan satu2 no jgn sekali msk mulut ja...
2. campur 1 sudu madu dalam air panas (segelas) mnum bila suam setiap pg
3. Tidur awal & bgn awal
4.Tidak bersama (bg yg dh kawin fham kot) melebihi 2 kali 1 mgu 
5. jgn mkn berlebihan dan elakkkan dari mkn benda2 msm
6. kurangkan mkn daging dan baykkn mkn ikan,ubi dan kekacang
7. Tarik nafas dalam2 ikut hidung dan tahan 4 saat dan lepaskan perlahan-lahan ikut mulut. ulang 10 kali  
    setiap pg
8. Buat streching bila bgn tido
9. masa buang air besar tutup kepala,jgn buka mulut & elak melihat kemaluan serta najis
10.Bykkn berdoa serta baca al-Quran


P/S : Ada petua ke untuk hilangkan careless = (

Lentur Buluh Biar Dari Rebungnya

Salam.

Baru2 ni abah nk g outstation 1 week.So berpesanlah abah pada ank2nya ceh ayat x hengat!!. Nanti abah x de abang jaga mama dgn adik ye.jga baby sma tau.Jgn nakal2 dengar ckp mama.bla... bla.. bla... byk la pesan abah ni... Aiman pulak jwb ok.. Abgkn ultraman... superman & Dragon Ball... Aku dh tersenyum simpul.Apa la  Aiman ni ke situ pulak dia.. Adik just say ok... ok... adik cayang mama..

Hari2 ketiadaan abah.adik seperti biasa suka berlari. sepak bola dlm rmh.mama dh mula pening dh ni.Tetiba si Aiman marah adik dia.Adik ni, x ingat ka abah pesan duduk diam2.Kesian mama letih tu... Eh pandai pulak budak berdua ni.

Ada satu hari tu aku basuh kain.Then habis spin je Aiman dtg.Mama biar abg tolong.Aku ketepi.. nak tgk je dia. Ceh dgn semangat wajanya dia ambil kerusi then amik semua kain dlam washing machine,masuk basket pastu tolak ke depan.aku ingat dh settle la.tapi tgk mna la aiman ni diam je... tgk2 wah... mama terharu dan amat terharu... rupa2nya Aiman tolong sidai baju kt ampaian... 
tgh pk... camna nak buat ni
Gelap la pulak :)

Alhamdulillah baru lima tahun.. tapi setakat ni byk membantu mama.kalau boleh semua dia nk tolong pastu merungut pulak... penatkn mama buat keja ni... mama x penat ke??



Last post sblm bertolak ke rumah pengasuh :)


Balik petang je si Aiman la jugak yang tolong amik baju kat ampaian... tersenyum lebar mama sepanjang mgu tu.... :)
Abah balik mama dgn bangganya cita kisah si Aiman ni.... :)

Baru beli tp dh rosak

salam...

huhuhu smlm blk tetiba nmpak something pelik je kt katil bebudak ni... apa yg x kena ye.. tgk punya tgk jeng.... jeng... nmpak x apa yg pelik kt situ??

Alahai anak mama knapa la jadi cam gini??? aduss baru sebulan je pakai.... bila tanya knpa jadi cam gini... dua2 geleng kepala... hai nk buat camne benda dh jd... nk marah pun  dh x guna....

So nk settle aku pegi blk kedai perabot tu tanya camna nk buat kalo case cam gini... sbb bru sgt.. lgpun amik yg solid wood tu... nasib la dorang jamin nk repair blk.. kalau tidak... duit lg...


Bila nak larat ni?

Salam

Alkisahnya ptg semalalam balik dari keja kitaorg (1 family) minum petang sambil makan mempelam harum manis.... wah mmg sedap sgt harum manis tu.... aiman punya la pulun makan... si adik pulak relaks je sebab dia x suka sgt...


Sambil minum2 tu byk la cite yg kuar... aku ngan abah ni sembang x ingat dunia la... tetiba aiman mencelah... abah jom kita pegi kedai... aik aku hairan tanya la nak wat apa nk ke kedai pulak... tau si Aiman ni jawab apa.. nak ajak abah beli beras ngan ayam... mlm ni nk mkn nasi.. nanti kita nak mkn apa pulak mlm ni... abah dh tersenyum simpul almaklumlah dapur dh lama x berasap... :(


aish... buat malu betul la aiman ni... bukan mama x nak msk tapi mama betul xde tenaga nk memasak segala bagai.. kekadang sgt je baru msk... kesian anak mama kan.. selalu mkn air tgn mama... tapi bila mama mengandung kali ni asyik2 mkn tapau je.... sabar ye.. nanti mama sihat dan kuat mama msk sedap2 untuk ank mama :)

FMS 7/6/2011

salam

Pagi td kena follow up ngan FMS sebab pregnancy twins beserta dgn asthma... Sbanarnya x de apa2 punn... setakat ni alhamdulillah cuma HB turun mendadak dari 12.3 terus ke 11.6... banyak kan... so kena pilih2 makanan skit lpas ni... sesiapa ada petua mohon share ye... :)

 Tapi yang kurang baiknya bila sampai time ujian asthma... time nurse suruh tiup benda alah untuk menguji tahap pernafasan tu... x sampai pulak la... just 250je.. sepatutnya kalau sihat kena dapat 400... so lepas ni kena belajar teknik pernafasan lagi.... :)

BEN ASHAARI AJAK TUKAR LINK

Ben Ashaari ajak tukar link lg sekali... so kali ni nak join lah... so sesapa nk tau cara blh klik  SINI

Marathon kenduri

Sempena cuti sekolah ni ramai yg amik kesempatan untuk kenduri... Last week berkesempatan untuk menghadiri majlis2 ni walaupun x sekuat mna...

Hari Pertama & kedua kenduri alhamdulillah still kuat & masih bwa bekal air mineral ( sbb air ais x boleh mnum, kalau mnum jugak pasti sakit perut). sabtu pagi ok lg kenduri rumah mk sedara (kenduri doa selamat).lepas mkn blh la geledah dapur cari air msk ( terlupa bwa air mineral), then tengahari pergi kenduri kawen kawan pulak (time ni pun terlupa bwa air mineral)... tp sbb dahaga sgt dn bila tgk air dia x la berais sgt so aku pun mnum la skit... seteguk dua ja... hope mlm ni ok... :)


Malam menjelang ja mula la terasa perut memulas2... mcm contraction nk bersalin pun ada.... ntah mcm mna mk mertua syorkan sapu myk angin gamat... so letak la skit.... lepas tu arghh lega la skit... tapi 2-3 jam lpas tu mula pulak sakitnya. Lastly smpai ke pg la dok asik sapu myk kt perut... iskh lain kali mmg x nak la mnum air berais lg... mrh sguh baby mama ye.... sori ye bb.. lain kali mama hati2 :)


P/S : ntah kenapa la pregnant kali i x blh nk mnum air ais ngan mkn pedas2 :(

kekal dara dan perawan

salam...

Kali ni nak share petua  dari Dr. Fatimah Az-Zahra pulak :)... bagus untuk diamalkan oleh kaum ibu ni...

Petua ini untuk kaum ibu sentiasa jadi 'abqaro' ( perawan yg sentiasa perawan). Ayat ini juga sesuai untuk diamalkan untuk menjaga kesihatan luar dan dalam...

Lepas solat isyak' ambil segelas air 
  1. Baca surah al-fatihah 1 kali
  2. Baca surah Ayatul Qursi  1 kali
  3. Baca Surah Al Waqiah ayat 35 - 38 sebanyak 7 kali.... dan
Tiup dalam air serta minum ( semasa mnum niat dalam hati untuk menjaga kecantikan diri dan untuk kebahagiaan  rumah tangga )

Jom kita selami pulak makna  ayat2 ni..



Sesungguhnya kami telah menciptakan isteri2 mereka dgn ciptaan istimewa (35)

Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),(36)
Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya.(37)
(Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan;(38)

Ha... banyak manfaatnya... jom bersama amalkan disamping mkn jamu serta pelbagai ubat lain.... moga sentiasa perawan di mata suami tercinta... :)

Petua Merawat Penyakit Asma secara Islam

Salam...

Kali ni nk kongsi tips untuk merawat penyakit asma....Bagi yang mengidap penyakit ni mesti taukan betapa seksanya.... kalau sihat mmg la tak terasa apa... bebas buat apa sja... tapi kalau dtg ja penyakit tu.. nk ckp pun dh x mampu... senyum lg la...

Mudah2an dapat membantu....

1.Membaca ayat2 Al-Quran yang khusus untuk penyakit ini
2. Memakan 1 sudu besar madu lebah asli setiap pagi
3. Untuk pesakit kronik.. minta maaflah ye mmg terpaksa jumpa doktor disamping amalkan ayat2 dibawah




Senarai bacaan ayat2 penawar penyakit ini

Amalan minggu pertama dan kedua

1.Surah Al-Qasas ayat 51 hingga 59 
  Baca 3 kali selepas solat maghrib atau isyak

2. Surah Al-anfaal ayat 54 hingga 60
   Baca 3 kali selepas solat subuh atau waktu pagi

Amalan minggu ketiga dan keempat


1. Surah Ar-Ra'd ayat 19 hingga 28
    Baca 3 kali selepas solat maghrib atau isyak

2. Surah Al-Anbiyaa' ayat 51 hingga 72
    Baca 3 kali selepas solat subuh atau waktu pagi



Jangan lupa untuk berdoa kepada Allah s.w.t agar penyakit ini beransur sembuh

P/S : seperti semua sedia maklum pesakit asma tidak digalakkan membela binatang berbulu, karpet, etc....

GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE