Demam cepatlah berlalu

Assalamualaikum

Seminggu lepas bermula episod demam.Bermula dengan Dable H.Panas panas badan.Kemudian Hazim demam.Demam yang tak nak kebah.Pergi ambil ubat kat klinik biasa,Hazim still jugak tak nak kebah suhu badan sentiasa tinggi.38 je selalunya. Nak redakan suhu just basahkan towel dan letak kat celah celah ketiak dan pelipat lutut.Still juga camtu.Cool fever memang sepanjang masa di dahi.Still juga tak membantu.Nak jelum (letak air kat kepala setiap masa) pun takut nanti terkena flu pula.Lagi la susah nanti. Lastly decide pergi jumpa Dr C.P Ooi Kat area Sp ni. Sampai sana ja doktor bising bising tak bagi anak bawa ke tempat awam la bla..bla..bla.. iskh doktor ni  Dable H ni pasaraya pun tak sampai lagi tau.. apatah lagi pantai bagai..

Balik makan ubat alhamdulillah reda sikit demam tapi bab merengek masyaAllah. penat kami mengendongnya.Nasib Haziq cool je. hehehe jangan la kamo demam sama Haziq. tengah malam sedap sedap lena Haziq muntah muntah.Alahai ni mesti kes nak demam ni. Hadoi bertambah la cerita.Hazim belum lega lagi. Panas masih membahang Haziq pulak dah start suam suam kuku. alahai camno ni. Esoknya Hazim pulak start cirit birit manakala Haziq muntah muntah alahai jenuh la mama dan abah mengelapnya. penat dowh!. Sabtu hati tu memasak sambil bersilat dengan Dable H.Kejap basuh Hazim yang tercirit kejap basuh muntah si Hazim. Alahai bila tengahari menjelang mama dah mula lemau.

Lepas makan tengahari si Iqbal pulak start batuk batuk. makin lama makin kuat. Kasi makan ubat batuk tak nak lega  juga. petangnya si Iqbal pulak batuk dan selsema.Adei.. penat ni..  Abah pun dah naik lemau. Cool fever dah habih berpeket peket bayangkan sekali pakai dua. Empat jam sekali dah kena tukar (mesti kaya tokeh cool fever lepas ni)  Masa ni mula la terpikir alangkah bagusnya kalau kita ada maid ye bang. Hubby pulak cakap. kat rumah kita takde orang yang oi.. kang kita pegi keja balik keja tengok rumah je ada.lain suma takde.terkedu kejap. Tak jadilah maid maid ni.. jaga sendiri lah. Lagipun kejap je dorang ni membesar (chaiyok! chaiyok!)

Alhamdulillah kejap je ujian ni. Semalam Dable H dah sihat. mama datang keja tapi abah kat rumah berhempas pulas jemur segala tilam dan basuh segala cadar dan selimut. Lap segala kipas dan cuci segala aicond. wah nak masuk kaki dalam rumah pun risau.Berkilat kilat. hehehehe.. thanks ye... sungguh appriciate segala usahamu..... muaaaahhhhsss...

Balik dari keja je pergi rumah pengasuh ambik Dable H.mula mula sambut Haziq.Ok alhamdulillah sihat. sembang kejap pasal perkembangan Haziq hari tu.ok..masuk keta then masa nak ambik Hazim tengok Hazim dah merah.Muka ada bintik bintik macam ruam. selak baju pun tengok merah penuh badan. Pengasuh cakap kena Chicken Pox kut. Alahai pulak.. kesian ko nak...kecik  kecik lagi dah kena.

Dah tu berbagai petua yang di beri. Antaranya bagi minum air kelapa muda (untuk keluarkan semua, kalau tak keluar habis nanti akan jadi lagi).. kemudian bagi makan sup ayam kampung (mana nak cari ayam kg kat sini). kemudian mandi dengan air daun semambu @ mambu dan letak ambil daun ni letak bawah kain yang di tido  ( ha ini cik abah dengan cepatnya pergi cari).

*** Sapa sapa rakan kat sini yang anaknya pernah kena chicken pox.. tolong bagi petua ye.. syiela buntu ni.. ni 1st time anak anak kena ***


37 comments:

  1. erm... mmg risau sngt klu anak2 demam/sakit ni... hope cpt sembuh ye...

    ReplyDelete
  2. Harap harap anak akak cepat sembuh ye..takde petua pulak nak share sebab takde pengalaman lagi.

    ReplyDelete
  3. ramai yg demam sekarang ni
    kena minum air masak byk2

    ReplyDelete
  4. sama lh kita pun demam gak ni...fever fever go away come again another day double H want to play

    ReplyDelete
  5. Alahai ciannya Hazim kena chicken pox plk,Kak Nurul pun bawa anak pegi klinik dan sapu dgn krim je....

    ReplyDelete
  6. MASA ANAK2 BUI KENA CHICKEN POX DULU,HUBBY BUI RAJIN BAGI DIA ORG MINUM AIR KELAPA MUDA..BGS UTK BUANGKAN PANAS DLM BADAN DAN MEMPERCEPATKAN CHICKEN POX TU KELUAR..

    SYIELA TRY LAH YER..

    NAK KOMEN 1 LAGI..AYAT BAWAH POST TU SENYUM2 BUI BACA..SAMPAI JULING BIJI MATA..HAHAHAHA

    ReplyDelete
  7. Siannye..skrg ni mmg musim demamlah..Qis pun dua hari lepas demam..nasiblah tak melarat..
    Moga Hazim cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  8. cepet sembuh yaah

    Obat kaka bagus lho !

    kunjung yah !

    ReplyDelete
  9. skrg ni cuaca tak menentu mudah dpt penyakitkan...semoga sembuh yee...

    ReplyDelete
  10. maman pun demam.. sian dia.. bertabah la ye..

    ReplyDelete
  11. @Bui Junaidi

    nak bagi air kelapa muda tapi risau la baby boleh minum ke

    ReplyDelete
  12. semoga cepat sembuh yer...

    ReplyDelete
  13. moga cepat sembuh yea..sekarang memangmusim dia..cuaca plak tk menentu kan :)

    ReplyDelete
  14. Selalunya lepas anak2 dah baik demam, mesti mak ayah pulak demam...letih sangat kan jaga anak2 kalau demam. Mana dengan kerenahnya, tak nak makan ubatnya, hati risau sentiasa dan nak cuci muntah segala. Kuatkan semangat. Saya doakan selalu buat Syiela dan family!

    ReplyDelete
  15. org ckp chicken pox ni wajib kena skali seumur hidup kan?

    ReplyDelete
  16. lya doakan moga smuanya cepat2 sembuh yer... aritu ank lya demam truk gak..smpai dlm mulut merah habis.. lg pon skarang musim x mnntu..mudah dpt demam.. dan pling risau pyakit kukukaki tgn n mulut

    ReplyDelete
  17. ank2 demam memang kesian.sejuk kan kepala dengan air daun bunga raya ok jugak..saya selalunya buat camtu la..

    ReplyDelete
  18. Syeila kalau nak guna maid boleh kakak cadangkan pasang cctv yg boleh connect to our laptop. Kakak dulu masa anak kecik memang terpaksa guna maid baru 2 tahun lebih nie kakak berhenti - berbelas tahun juga. Memang membantu sebab kita bekerja....

    Tapi syukurlah semuanya dah sembuh. Bila anak-anak demam memang kita pun rasa macam demam juga...

    ReplyDelete
  19. sy pun xtau nk bg petua apa sbb xda pngalamn lg.. tp pnh dgr org gtau suh minum air kelapa...

    ReplyDelete
  20. follow n singgah sini
    dr,
    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. sy baru baik demam minggu lepas :D

    ReplyDelete
  22. memang risau bergandakan kalau anak-anak tak sihat..biar kiter yg sakit takper jangan anak-anank..kesian tengok depa dok rengek-rengek kann..

    petua tuh daun bambu jerklah tahu pon..kalo malam campurkan airdaun bambu tuh ngan bedak sejuk pastu tampal kat badan anak..kasi sejuk sikit sebab chiken pox tuh panas dan miang kann..

    moga anak cepat sembuh dan kembali sihat macam selalu..:)

    ReplyDelete
  23. hi syiela..my twins pun kena chicken pox masa umur dioarg 9 months..sernetak dgn adam..so i took leave 1 wk..kena plak the week after kena pi uk..tinggal dioarg kat aunty dioarg.. mmg kesian..dah kena tka boleh buat apa dah..biar je demam kebah..kasik mkn ubat demam je and tunggu sampai hilang cmapak tu sendiri. saya tak pantang bagai sbb budak2 tu snediri taknak makan..nak suus je time kena demam campak tu...

    ReplyDelete
  24. Masa anak2 akak kena chicken pox dulu pun akak buat benda yg sama.. minum air kelapa & mandi dgn air daun bambu..

    Salam ukhwah..
    Singgah sini & follow. Jemput ke blog akak

    ReplyDelete
  25. Moga cepat sihat dan baik double H tuh. Biasa yg mak dgr, itulah pun petuanya..daun semambu dan minum air kelapa muda.

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum dik...

    Anak2 akak dulu pun sama, minum air kelapa muda...
    Semoga anak cepat sembuh ya.....

    ReplyDelete
  27. syiela... anak2 izan blm pernah kena chicken pox. so...petua2 pada kawan2 yg dah komen tu bolehlah digunapakai.

    minggu ni pun anak2 izan kena cirit birit, last week muntah2... risau dibuatnya...

    ReplyDelete
  28. aiman pun baru je kena campak.sy buat mandi daun semambu dan bg inum air kelapa.klu dekat a.setar ada klinik yg bagus utk campak.nama klinik haji ayaz.pernah dengar tak?sy bawak aiman p sana..

    org tu2 kata tak boleh goreng2 dlm rumah.tp sy tak berapa nak percaya.aduh.hehe..

    jgn minum air batu n kena hujan.itu pesan doktor..:)

    ReplyDelete
  29. mmg tgh musim skrg ni kan.. tak care ye

    ReplyDelete
  30. salam..
    singgah follow sini :)
    jom follow cik iena jugak(^_~)
    www.ienaeliena.com

    ReplyDelete
  31. sian syiela..dable h tak sihat..kuatkan semangat jaga dable h ..

    ReplyDelete
  32. chicken pox ni xtaula cmna nk ubati..
    dlu sy kna gak
    tp biar je..
    dia baik sndri..huhu

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE