Selesema dan batuk batuk

Assalamualaikum

Hari tu Dable H demam sehingga keluar ruam penuh badan.Ingatkan campak kecik punyalah berubat.Bila bawa jumpa doktor,doktor cakap itu bukan campak cuma badan dia panas sangat.Dalam masa 2 hari je ruam kat badan tu hilang sendirinya.memang hilang terus. bangun pagi tengok dah tiada.mendadak je  hilang.Alhamdulillah.

Lega je demam datang pulak batuk batuk.Kesian sangat Dable H.tengah malam je tak dapat nak tido. terjaga sebab batuk batuk sampai dorang pun meragam.kesian sangat dengar dorang batuk  tu. ada yang petua ambil daun kapur barus campur dengan bedak sejuk tempekkan kat dada, belakang dan lehar.tapi batuknya still camtu juga.Syiela ada juga letakkan minyak aromatherapy tapi still batuk tak berkurang dan ubat batuk seperti biasa nak tak nak memang kasi jugak la sebab batuk teruk sangat dah (doktor nasihat guna bila betul2 perlu je sebab tak elok untuk anak bawah 2 tahun). tapi kalau tak bagi macam mana nak sihat. Dable H ni ada semput skit pernah admit sebab jangkitan kuman pada paru2 dan sepanjang rawatan diberi nebulizer.Nak nak Haziq.

Pagi tadi sebelum datang keja tengok hingus pulak meleleh leleh kat hidung sambil batuk batuk. Alahai Dable H kesian sangat kamu berdua. Kalau la mama dapat gantikan tempat korang.. huhuhu...

Berjaga malam lagi mama dan abah menjelang dua pagi.dah naik lemau ni.Cepatlah sembuh sayang ye...


21 comments:

  1. harap harap dable H cepat sembuh ye..sian budak budak sakit..risau kan..moga cepat baik sakit tu..aminn

    ReplyDelete
  2. semoga anak kak syiela cepat sembuh..=)

    akak syiela apa khbar? dah lama tak jln2 ke blog akak nie...ehhehe..

    ReplyDelete
  3. anak sop kalau batuk mesti sampai muntah2..
    biasa bawa tidur luar tanpa pasang kipas.. papa dia teman berpeluh sakan..
    pas tu bg madu perah sedikit limau, cepat hilang berbanding makan ubat batuk :)

    moga cepat sempuh yer..

    ReplyDelete
  4. May Allah grant them shifa and give them the best of health, inshaAllah.

    ReplyDelete
  5. mg ank awk cpt sembuh.. mmg kalu ank2 sakit... kita mulalah xlena tido kan... nk tido lena2 pun asyik pk pasal ank..

    ReplyDelete
  6. semoga anak awak cepat sembuh dan didoakan juga semoga awak tabah menghadapi dugaan drNya.
    insyaallah semua baik2 belaka...

    tqvm krn sudi tukar link dgn js...insyaallah silaturrahim yg baru terbina akan berkekalan hendaknya... ameen.

    ReplyDelete
  7. smoga dable H cepat sembuh!skang musim demam n batuk..anak buah ciktom pn sama..

    ReplyDelete
  8. Semoga cepat sembuh. Iman pun batuk juga sebelum ni.. Smlm selsema pula. Cuaca panas sekarang ni.. Cuba bagi air barli untuk sejukkan badan

    ReplyDelete
  9. Alahai..siannya syiela. Dah nama pun kembar kan. Sedangkan sorang yg x sihat pun penat kita nak berjaga, inikan plak kembar..sorang sakit, sorang lagi mulalah ikut jugak.

    Cpt2 sihat ye double H. Syiela dan suami pun jaga la kesihatan yea..

    ReplyDelete
  10. semoga Syeila sabar dan tabah hadapi segalanya...

    dan semoga double H cepat sembuh....

    ReplyDelete
  11. moga mrk cpt sembuh ye..slalu ssh hati kalo ank2 x sht kan

    ReplyDelete
  12. semoga cepat sembuh..

    salam kenal dr Alycia ;)

    ReplyDelete
  13. jaga elok2.ikut nasihat dok.
    cepat2 sembuh dabel H

    ReplyDelete
  14. Masa anak kak kecik2 dulu, kak biasa beri madu campur dlm air suam (letak dlm botol susu) utk diminum supaya kahak n batuk berkurang!

    ReplyDelete
  15. semuga dable h cepat sembuh..amin..

    maaf mama lambat lawat syiela..spt biasa mama tak sihat sikit aritu..hu2x..

    ReplyDelete
  16. smoga dia cpt sembuh
    & sentiasa sihat walafiat pasni =)

    skrg ni cuaca x menentu...
    asyik panas & berbahang..
    kna bykkan mnum air suam ok =D

    ReplyDelete
  17. moga cepat sembuh..ibu mana tak risau kan anak kan..

    ReplyDelete
  18. lama tak tgk pic kembar tu..hrp mereka cepatt sembuh

    ReplyDelete
  19. skang musim kot,ank sy pon dua dua pon tgh batuk gak tuh,susah ati betul dgr derang batuk kannn..

    thanks syiela kasik info pasal ubat resdung tuh,ingt nanti nak cuBa gak nanti...

    ReplyDelete
  20. Siannya dgn Double H batuk2 x baik2....aunty doakan semoga cepat sembuh ya....

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE