Syukur Alhamdulillah

Assalamualaikum

Semalam En. Hubby on duty.Alamak mula la gelabah,dengan Dable H tak berapa nak sihat asyik merap nak dukung je. mana lagi dua abangnya. Nak juai duty hmmm duit lagi. Dah le baru jual je 2-3 hari lepas. Semalam naik nama lagi. Haissh marah sungguh saya. Takkan dalam banyak2 orang seminggu boleh naik 2 kali nama. musykil sungguh. siap bising2 lagi kat en. hubby suruh orang yg buat duty tu cek betul2 jangan asyik orang yang sama je kena.. hehehehe... sebenarnya tak tau pun sistem dorang camna.tapi geram sebab nak kena menjaga anak2 sorang2. dah le baru je ketuk bumper yg di langgar orang yg tak berkhemah.. kopak.. kopak..

Nak dijadikan cerita masuk je pukul 7 malam Dable H mula meragam.Letak dalam walker pun tak nak.. solat maghrib pun dengan tangisan dorang tapi alhamdulillah abang dorang ni (Aiman & Iqbal) rajin menolong. Di tolaknya walker ke hulu ke hilir ( dah le rumah syiela ni comel je ).sempat la jugak tunaikan kewajipan padanya.

Sudah je solat terus masukkan Dable H dalam buai konon nak tidurkan dorang. tapi bila masuk buai dua2 menggedik. gelak la senyum la.. so biar je dorang kat dalam buai tu. keluar jap jengah dua abang tadi. tengok dorang layan je kartun kat astro. so pesan la kat dorang. tengok tv elok2 ye jgn gaduh, mama nak tidurkan adik. ni mama tutup pintu bilik ni.nanti bising adik lambat tido. Dorang pun jawab ok ( sambil mata mandang ke tv).

So syiela pun masuk ke bilik then terus tutup pintu. Buai punya buai.. berzikir macam2 htne Dable tak nak juga tido. bangunkan dorang sapu minyak kat perut, belakang dan tapak kaki. sambil urut kat betis dorang kut2 la kembung ke hapa ke. tak sedar masa berlalu. then tidokan dorang.

Bila dorang tido syiela pun ke depan.terkejut tengok jam dah pukul 10.00 malam. Then tanya dua abngnya nak makan ke. mama  nak suapkan. Then Iqbal jawab dah makan pun. aik terkejut la jugak. Tiba2 Aiman jawab. Abang yang ambik nasi tadi mama. satu pinggan untuk abang satu lagi untuk adik. tengok takde nasi selerak pun. pinggan tak basuh pun  tak der.mulut iqbal pun tak comot. Bila tanya semua Aiman yang tolong buatkan. 

Ceritanya camni.Abang panjat kerusi sendukkan nasi untuk Abang dan Iqbal, pastu Abang sendukkan lauk. Bila sudah makan abang panjat sinki pakai kerusi dan basuhkan kedua2 pinggan. kemudian abang basuh mulut Iqbal dan lap dengan tuala. lepas semua selesai abang suruh iqbal ke depan tengok tv, kemudian abang ambik penyapu dan sapu nasi yang tumpah.huhuhuhu terharunya mama... semua step mama abang buat.then tanya kenapa tak panggil mama nak makan nasi. tau Aiman jawab apa. Abang kesian la kat mama baby kita buat perangai tadi mama nampak penat sangat. lagipun abang dah besar. Abang dan pandai jaga adik... huhuhuhu lagi la mama terharu.

Dalam umur Aiman yang baru 6 tahun.Dia dah ada rasa tanggungjawab. huhuhuhu cukup terharu. pagi tadi bila en.hubby balik dari duty cerita kat dia. terus dia masuk dan pergi cium  ke duanya. Syukur Alhamdulillah Ya Allah atas kurnianmu.

32 comments:

  1. alhamdulillah
    anak sop pun kadang2 sgt rajin.. dia belajar daru teladan ibubapa :)

    moga terus menjadi anak yg soleh

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..pandai abg jaga adik.good boy!

    ReplyDelete
  3. Syukur dpt kurniaan anak baik & bijak gitu..
    Mmg senang hati.

    ReplyDelete
  4. Alhmdulillah...
    Akak baca pun terharu....walau baru 6 tahun , Aiman dah tahu t/jawab dia sbgai abang.....

    ReplyDelete
  5. Perlu bersabar selalu,
    maklumlah nak jaga empat budak sekali.

    ReplyDelete
  6. assalam syiela..semuga dable H cepat besar..sian syiela !!..ehem,dah bolih diharap abg aiman ni..syukur alhamdulillah..

    ReplyDelete
  7. comel nye aih..tejukk ati kite bace..huhuhu..kimsalam kat dorg sume er:D

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah. abang dah rasa dia ada tanggungjawab la tu :)

    ReplyDelete
  9. sy yg membacanie pun terharu sgt.berdikari sungguh aiman nie ye..pastu pandai jaga adik dan kesiankan mama.aiman anak sy baru 5tahun,tp manja sikitlah sbb anak sorg..hehe..

    dok sp gak ekk?kt mana?sy pun dok sp..:)

    ReplyDelete
  10. baiknye abang..terharu kite baca citer ni... harap anak kite yg sulung tu mcm aiman..bertanggung jawab. siap kasik iqbal makan and menypau nasik tumpah..sob sob..kite plak yg syahdu

    ReplyDelete
  11. dah besar dah tu... tak lama lagi dapat la menantu... eh?

    ReplyDelete
  12. saya yg membaca pun tumpang seronok tgk sikap tanggungjawab si abang

    ReplyDelete
  13. wah..sampai berkaca mata membacanya...alangkah bahagianya dapat anak cam tu kan...moga anak2 syiela semua membesar dengan sihat serta bijak..

    ReplyDelete
  14. huhuh...saya pun syahdu dengan si Aiman. Alhamdulillah, baru 6 tahun Aiman dah boleh pikir sendiri. Saya paham keadaan Syiela.My Twin boys dulu pun kecik2 mengamuk meragam bagai. Memang letih bila dua2 buat hal. Tapi Insyaallah selagi Syiela sabar, Allah akan bantu. Dah makin anak2 besar, dorang akan ok dan sangat akrab.Semoga Syiela bertambah kuat & sabar k. Saaayanng Aiman!

    ReplyDelete
  15. waduhhhh besttnya bila anak anak buat begitu kan..

    ReplyDelete
  16. terharu sangat2
    semoga abg menjadi anak yg baik dan abang yg baik unk adik2.
    Sayaaaangggg abang !

    ReplyDelete
  17. alahai,
    eB yg bc nih pn terharu.... sejok perot ibu :)

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah boleh harao ye si abang.. syukur lah sejuk perut ibu mengandung

    ReplyDelete
  19. Alololo... pandainya abang... mcm tu lah jadik abang... kan. Syiela..lama kpah tak dengar perkataan naik nama dan jual duty... teringat pulak zaman askar dulu,masa anak kecik tak sihat..selalu jugak jual duty nih...zaman kpah dulu rm20 satu kali duty.Heeee...

    ReplyDelete
  20. BERTUAHNYA SYIELA DPT ANAK MCM AIMAN...TEHARU BUI BACA..

    LEH BUAT MENANTU TAK?HEHEHE

    ReplyDelete
  21. mesti dia blajo dr parents...kalo dr kecik dh ada sikap tggjawab dh besar sure boleh pikul tggjawab yg lebih hebat lg...tahniah both of you

    ReplyDelete
  22. Itulah Syiela walau lelaki tapi kalau dah diasuh abang pun pandai juga. Insya-Allah adik-adik akan mencontohi dia..

    ReplyDelete
  23. rajinnya si abang... kecik2 dah pandai... dah ada ciri2 seorang yang bertanggungjawab... tahniah kepada parents sebab berjaya mendidik sebegitu :)

    ReplyDelete
  24. :) Bestnya ade abg long cm tu...mmg anak2 kena ajar utk berdikari :)

    ReplyDelete
  25. Mak yg baca 1-1 perkataan ni pun rasa terharu..inikan plak mama abg yg lihat apa yg abg buat..umo 6 tahun dah tahu tanggungjawap dan tahu mama penat.

    Ahamdulillah syiela dpt anak yg tahu hargai ibunya

    ReplyDelete
  26. sob2..aku pun terharu gak bc kisah abg aiman ni...alhamdulilah leh lah ringan skit beban ko tu kan..bertuah betul

    ReplyDelete
  27. touching membacanya... pandai si abag yer..

    ReplyDelete
  28. harapnye syafi pn boleh jadi cam abang

    ReplyDelete
  29. alhamdullilah..sejuk hati sis kan..

    ReplyDelete
  30. Syukur,alhamdulillah,sejuk perut ibu mengandungkannya..:)

    ReplyDelete
  31. Baru 6 thn Aiman dah boleh harap tlg tgkkan adik2,sejuk hati ibu....
    Pd entry kak Nurul yg kitar semula tu bukan rumah kak Nurul yg baru siap tu tp quarters yg kak Nurul dok skrg.

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE