Demam Campak dan rawatannya

Assalamualaikum

Baru baru ni Haziq pula terkena chicken pox.Alahai dik baru lepas demam dah kena chicken pox pula.Kebetulan taim tu kat kampung.So bermacam petua dan rawatannya.

1. Buat sup ayam kampung bagi makan ( Untuk cepatkan keluar bintik2 chicken pox tu)

2. Bagi minum ayaq nyoq muda (air kelapa muda) juga untuk cepat keluarkan bintik2 merah

3. Bagi mandi air rendaman batang dan akar pokok bemban

4. Tidur beralaskan daun (lupa la sori no)
 
5. Asah air akar kayu danbagi minum
 
6. Lumurkan badan dengan bedak sejuk + air akar kayu 

7. Pergi ke klinik Haji Ayaz kat Alor Setar (ini paling mudah dan cepat) kiranya dia ni mmg terror bab2 demam campak ni.Makan ubat dia je terus berlumba2 bintik2 merah tu keluar.

So semua perkara kat atas ai apply kat Haziq dengan harapan cepat sembuh la nanti.So setakat ni alhamdulillah Haziq dah tak merengek dan dah boleh main2 :)

 Nampak tak merah2 kat belakang Haziq ( ni campak kecil aka campak ruam halus)
 Posing dulu sebelum abah letak bedak :)
 Tengok tu lumur bedak sejuk tu penuh satu badan ( Iqbal dah bising adik dia rupa musang katanya.Haish musang pulak)
 Sila abaikan saya yang seksi ini.Hehehehhe
 Close up sikit... Abang Aiman pun bising adik busuk (bedak sejuk kan bau masam2 sikit)
 Hehehehhe... kejap je Haziq ye.Janji cepat sembuh )
 Hazim pun abah letak bedak sekali (walau non demam, nak elak katanya hahahhaha)
 Dua2 dah rupa apa ntah
 Ini rupa air hasil dari asah akar kayu ( yang terpilih je)
Ni air rendaman akar bemban.Sejuk je air ni

Moga lepas ni.Haziq cepat sembuh dan dapat bebas bermain dengan kembarnya.Buat masa ni kami asingkan dia dari yang lain.Takut berjangkit :)

Sapa2 yang anak terkena campak try le petua diatas.InsyaAllah cepat sembuh nanti

44 comments:

  1. Assalam Syiela.
    Ciannya Haziq...moga cepat sembuh ye.Tq berkongsi petua.

    ReplyDelete
  2. @Norzie hanywsalam.. thanks juga doakan Haziq ye

    ReplyDelete
  3. lapik ngan daun bambu x salah aku
    anak2 aku mmg kena campak halus ni
    berbedak la deme nak ilang gatal2 tu
    smggu ok lah tu :)

    ReplyDelete
  4. Hehehehe...comelnye die bogel bulat mcm tu.

    ReplyDelete
  5. terjumpa info ni, juga pasal demam campak… sharing is caring :) - Demam Campak Berjangkit

    ReplyDelete
  6. alaaa cian dorang..dugaan btul kan biler kembar sakit2..huhu..
    Semoga dorang cepat sembuh..aminnn..

    p/s: comel jugak dua2 kena sapu bedak tuh..heheh..tetap aktif ek syiela?

    ReplyDelete
  7. Semoga Haziq cepat2 sembuh dari demam campak :)

    ReplyDelete
  8. @Pok Amai-Amai hahahha.. mamanya gatal tangan.. nak jugak ambik gambar camtu ^_^

    ReplyDelete
  9. @FiraHamzah pening jugakla.. ni baru aktif dua tiga hari lepas asyik merengek je kejanya

    ReplyDelete
  10. Kakak rasa daunyg buat alas tidur tu daun semambu Syeila. Tapi kakak rasa petua org dulu-dulu memang menjadilah kalau betul-betul ikut...

    Sementara tak boleh makan yg berminyak juga...

    ReplyDelete
  11. owh..tak pe2..kena awal2 lagi bagus dari kena bila dah besar..kan tak pasal2 kena cuti sekolah (padahal sronok leh cuti)..hehehe

    ReplyDelete
  12. Thx berkongsi petua...
    Moga HaziQ cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  13. Semoga haziq cepat sembuh ye..salam kenal..

    ReplyDelete
  14. petua yg no.7 tu yg ssh nak amalkan...alamak jauhnya...hoho...get well soon k Haziq

    ReplyDelete
  15. heheheh..tgk gambar twin tuu teringat mia pun sama masa demam campak mgg lepas...cam celup tepung...tapi bagi air kelapa mmg cpt baik...
    mg mereka cpt sembuh yer

    ReplyDelete
  16. petua ni mmg berguna ni.. mana tau next time sy memerlukannya..

    ReplyDelete
  17. hohohho...penuh dengan bedak... jangan goreng2 dekat rumah ek...

    ReplyDelete
  18. azfar dan azwar dah kena tahun lepas..
    bagi minum air kelapa sahaja untuk cepat keluar..

    bg perubatan moden, ada ubat yg halang dari keluar untuk elak parut...

    kalau masih kecil baik bg keluar, nanti besar hilang lah parut,, kalau dah dewasa, boleh ambil ubat tersebut kot... :)

    ReplyDelete
  19. ololo tomeynyer dengan bedak...harap cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  20. @Kakzakiebetul kak.. iskh saya ni muda2 lg dah lupa

    ReplyDelete
  21. @Mr. Jagungkena time kecik2 ni mama + bah teruk skit :)

    ReplyDelete
  22. @OdahOne OdahOneBizzthanks ye.. hehhehe nun jauh di utara ni

    ReplyDelete
  23. @izan mama miaa'a mmg mcm celup tepungkan.. thanks ye

    ReplyDelete
  24. @Tukang Karuthahahaha minggu gantung periuk belanga ni :)

    ReplyDelete
  25. @gnesop betulkan.. tapi saya still ambil ubat kat klinik tu sbb doc ckp nak bg cepat keluar

    ReplyDelete
  26. comel ke rupa tu.. hehehehhehe

    ReplyDelete
  27. Ciannya Haziq kena campak,nasib baik kat kpg bolehlah cuba ubat cara kpg....

    ReplyDelete
  28. Hihihi..tak pe la syg..mcm musang tu musang laaaa..janji adik2 semua cpt baik kan??

    ReplyDelete
  29. ufairah masih kecil.. takut jugak kalau die kene campak.. boleh la ambil petue yang ade kat sini.. banyak tu.. tapi yang g klinik tu kene tolak tepi la.. jauh sangat la pulak.. hihi..

    ReplyDelete
  30. kecik2 dah kene huhu kesian deme..moga cepat sembuh~

    ReplyDelete
  31. ehem kesian bila kanak2 kena campak..banyak petua dr ni..thanks share petua2 ni..

    ReplyDelete
  32. salah paham 2..2 bkn demam campak..2 cacar air..cacar iar dgn demam campak lain kak..:)

    ReplyDelete
  33. Tu la sian anak yg kena chicken pox ni

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE