Nenas Batu Beracun?

Assalamualaikum

Bunga Pakma dan nenas batu jika di makan berlebihan akan memudaratkan kesihatan dan di kira jadi racun. Perkara ini dimaklumkan oleh cousin saya aka researcher Farmaseutikal. Itulah yang di maklumkan oleh akak Rosniena.Terima kasih ye kak.

Akak ni ada twins juga tau macam saya.Twins dia dah mencecah 2 tahun.Sungguh comel gegirl dia :)Jom la tengok si comel tu kat SANA

Saya yang beli hari tu pun belum minum ladi sebabnya badan ni kepanasan je sejak dua menjak ni.Jadi simpan dulu kejap kang rasa dah sihat nak juga try ^_^

Ingat ye bagi yang nak try tu jangan berlebihan pulak nanti.

32 comments:

  1. owh klu belebihan minum bleyh jd xelok yer..kena pada2 la minum kn

    ReplyDelete
  2. Boleh makan ke? Yg mane eh? Rafflesia tu ke? Konpius...

    ReplyDelete
  3. Dulu ada gak dengar pasal bunga pakma ni. :)

    Tp mungkin yang kerap minum kot, ada effect, wallahualam..
    Sebab ada yang minum cakap ok

    ReplyDelete
  4. ha ah...aku pun nak tanya sama mcm farah tu...

    yg rafflesia tu ke?

    setau aku bunga pakma tu nama lain dia rafflesia...tapi tang nenas batu tu festaim pulak dgr...

    ReplyDelete
  5. Wlpn byk khasiat,tp x boleh minum berlebihan ya.

    ReplyDelete
  6. ada jual ke bunga ni sedangkan nak jumpa pun susah.

    ReplyDelete
  7. mmg ada hajat nak beli....

    mmg ler apa benda pun kalau berlebihan mmg bawa mudarat

    ReplyDelete
  8. ooo...lebih beracun yer.aritu bru tau pasal buah ni.. :)

    ReplyDelete
  9. haritu pegi gunung jerai ada pi kutip nenas batu. sampai skrg masih simpan tak tau nak buat apa. mmng org cakap bagus utk kesihatan tp xpernah cuba.

    ReplyDelete
  10. owhh ye ke
    hurmmm tapi akak x pernah makan nenas batu nie ..

    TQ sharing dik ..

    ReplyDelete
  11. Apa juga kalau berlebihan memang tak baik Syiela..

    ReplyDelete
  12. sy xpernah tahu sal nenas nie huhuhuhu

    ReplyDelete
  13. Salam syiela,

    Setuju dgn kakzakie. Kak ani pun tak kenal nenas batu dan bunga pakma ni. Nanti nak google.

    ReplyDelete
  14. Tak bleh minum berlebihan la yek..bagus info ni..

    ReplyDelete
  15. owh..macam tu...baru tau..Thx for sharing..^^

    ReplyDelete
  16. sekali sekala pekena air nenas...fuhhh best

    ReplyDelete
  17. kena ikut kuantiti yg slmt utk diminum la camtu.xleh main belasah je....hehee

    ReplyDelete
  18. ye la itu kalau berlebihan kan syiela..kalau apa2 pun overdoae mmg memudaratkan..

    ReplyDelete
  19. ooo yeke.. sape yg minum tu kne beringatlah kan..

    ReplyDelete
  20. oh yeker..jijah tak pernah tahu pon kak..

    ReplyDelete
  21. mkn ape pun takleh lebih kan. ;)

    ReplyDelete
  22. sbb tu ape2 hal seme kena bersederhana...nt share la kesannya yea :)

    ReplyDelete
  23. pernah tau nenas batu yg buahnya cute jer tu..

    ReplyDelete
  24. biasalah khasiat ssuatu bnde mst ade klbhan dan kkurgan..kite pndai2 la seimbgkan :)

    ReplyDelete
  25. tulah org org kate pape pun tak leh lebih takleh kurang kan. sume ade pro and con nye. :)

    ReplyDelete
  26. Bagi akak apa juga yang ada di atas muka bumi ni semuanya perlukan kesederhanaan... zat2 dalam makanan kita pun tak boleh diambil secara berlebihan , perlukan keseimbangan... walaupun dia sesuatu yg baik tp jika berlebihan dalam badan ia akan mendatangkan mudarat..Allah tu maha bijaksana.. Islam tu sendiri mementingkan kesederhanaan kan..tidak berlebih2an.. termasuklah dlm perkara2 begini...Wallahualam..ni sekadar pandangan akak yg cetek..hehe..

    ReplyDelete
  27. thanks syiela..baru tahu..mama pernah nampak buah nenas batu tu, ada org kata dia baik utk kesihatan..

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE