Takut Sangat Orang Culik Dia

Assalamualaikum

Sejak akhir-akhir ni saya suka naik motor ke tempat keja ( save budget ) kekekeke maklumlah anak ramai.Satu hari tu masa saya bertolak dari opis awan dah mendung menunjukkan tanda-tanda nak hujan.

Saya pun memandu ala-ala minah rempit.cilok sana cilok sini  tipu je tu.  Bila nak dekat dengan rumah saya dari jauh dah nampak anak beranak ni berjalan si ibu dan seorang anak lebih kurang baya Iqbal la 5 tahun berjalan kaki dengan dekat tangan ibu dia ada helmet.Awan makin kelam. Dalam hati dok pikir nak bagi tumpang ke tak.kalau bagi tumpang mampu ke saya nak bawa dua beranak tu kat belakang.Kalau tak tumpang nanti compom dorang basah sebab awan dah gelap gelita.

Dalam dok pikir-pikir tu terus kaki ni tekan brek dan berhenti.Rupanya non malay.Motor dorang pancit.ayahnya dah ke depan bawa motor tu ke bengkel.Tinggal la dorang berdua ni berjalan.Saya tau bengkel agak jauh dari situ.So tanpa pikir panjang saya offer dorang naik kat belakang.Si ibu beriya menolak.kat muka pun nampak takut sangat.Tapi saya kesiankan anak dia.. kang basah pula. 

Lastnya saya cakap saya tumpangkan motor je bukan kereta.Kalau u takut i culik u.nanti u jerit kuat-kuat la.semua orang boleh nampak punya.kekekeke brutal tak ayat bukan nak pujuk dengan lembut.

Lepas tu terus mak dia angkat anak dia dan dia sekali naik.Hati dah agak cuak.camne ni kang terbabas semua masuk longkang.kekekke.Namun alhamdulillah sempat juga sampai kat bengkel tu dan lepas tu saya merempit terus ke rumah.

Paling syukur alhamdulillahnya elok je sampai kat rumah hujan turun dengan lebat.Syukur ya Allah saya tak basah :)

31 comments:

  1. Kita niat nak menolong tapi itula sebab macam2 boleh jadi kan, susah nak percaya orang sekarang ni..

    ReplyDelete
  2. betul tu syiela.. skrg ni kalau kita nak tumpangkan org.. kita dah tau org tu akan fikir apa.. sbb banyak kes yg ngeri2 kan.. mmg takot dan tak dapat nak bayangkan..
    hari tu jumpa sorang budak sekolah.. dalam umur 10 tahun kot.. agaknye.. siap berpakaian sekolah lagi.. tapiiiiiii budak tu jalan kaki.. agak jauh gak kawasan yg dia jalan kaki tu dengan perumahan.. sbb all the way is kilang and jalan besar je.. so perumahan sure2 lah kat dlm2 sikit kan.. dlm hati kesian.. kalau lah itu anak saya.. kesian dia berjalan kaki.. tapi nak tumpangkan pun takot... tapi lepas tu bila tengok kat side miror kete.. nampak ada teksi tumpangkan dia.. agaknye dia kenal.. sbb dia naik teksi tu.. kita kan dah siap pesan anak2.. kalau sape2 nak tompangkan ke apa ke.. bagi hadiah ke. coklat ke.. keropok ke.. duit ke.. etc.. jangan amik.. dan jangan ikut.. sure2 lah mak/pak budak ni pun pesan yg sama.. ye tak.. :)

    ReplyDelete
  3. kalau niat kita tuk buat baik tu mesti dipermudahkan kan kak..
    alhamdulillah.. :)

    ReplyDelete
  4. wah kak merempit sakan nampak hahahaha.....tu la buat baik Allah balas baik kan :)

    ReplyDelete
  5. bila kita buat baik , allah mesti lidungkan kite , suke bace blog aka :)

    ReplyDelete
  6. Dia nampak muka Suiela pun tahu bukan org jahat kalau tak mana dia nak tumpang.

    Allah balas dgn sebaik sampai baru hujan Alhamduillah...

    ReplyDelete
  7. insyaAllah kalo nawaitu baik Allah tolong.

    ReplyDelete
  8. wah merempit sakan ye

    dia hanya berhati2
    maklumla sekarang kan macam2 yg berlaku

    ReplyDelete
  9. Baik2 kak merempit . .hehehe qira pun mcm tue, susah sikit kalau org ajak tumpang even org tu pompuan hehehe . .

    ReplyDelete
  10. brutal gila cara memujuk, ..

    Zaman skrg org sush nk fikir positiv..
    Cz dh bnyk negatve yg blaku..kan..
    Alhamdulillah laa awak x basah. Sbb niat awak baik.

    ReplyDelete
  11. wak pon kadang2 takut wak kena culik jugakkk.. ahhhhaa

    ReplyDelete
  12. haha..brutal juga syiela ni ye..betol tu, zaman la ni nk terima ptolongan org lain pun kita takut..

    ReplyDelete
  13. hehe. pernah jugak terjadi pade diri sendiri. tapi pape pun hati hati² menolong org. malang tak berbau. :)

    ReplyDelete
  14. slalu gak jd gitu...nk bt baik tp org pulak tkut kite bt bnda bruk..mmmm...xpela..klu kite btul nk tolong mesti blh je kan.. :)

    ReplyDelete
  15. Kak Nurul pun sama pegi kerja senang bawa moto lps dah htr semua anak2 gi sklh.Baiknya Syiela nak tolong jugak wlpn dah nak hujan,tp nak tlg tu kena hati2 juga ya ikut situasi.

    ReplyDelete
  16. kalau ika mmg tak larat nak dua beranak tu. heheh :D

    ReplyDelete
  17. Zaman skang ni byk kes culik tu yg dia risau tu..

    ReplyDelete
  18. tabik kat shiela...walaupun ujn masih ada keinginan nak tolong org....
    dlm keadaan skrg yg mcm2 kes blaku neh..mungkin sbb tuh dia ase takut kut kan..apapun shiela mmg terbaekk lah:-)

    ReplyDelete
  19. Zaman skrg ni kan mcm2 boleh terjadi..kadang2 tu mmg takut nak tumpang/menumpangkan org.

    Nasib baik dpt syila yg mmg berniat baik..:)

    ReplyDelete
  20. bagus la tlg org lain..jaa kdg2 penah gak tjumpa ngn org gini di tepi jalan, hati rasa nk offer tumpangkan tp tkuit dirg salah fhm jer..kang kita pulak yg hangin nanti..huhu..btw, tengkiu atas tips yg diberi pada jaa yer...

    ReplyDelete
  21. hmm.. mulia hati awak.. tapi next time berhati2.. sebab sekarang ni sangat bahaya.. kalau tempat terbuka dan masih siang takpe, jangan pulak tumpangkan orang waktu malam2..sangat2 bahaya

    ReplyDelete
  22. seb baik...klu x manji hjn la jawabnya

    ReplyDelete
  23. Bersangka baik, tapi perlu berwaspada juga:)

    Kebaikan akan dibalas kebaikan, tu janji Allah!

    ReplyDelete
  24. sib baik akak tak merempit masa makcik tu membonceng kat belakang..hehe :P

    ReplyDelete
  25. allah mmblas budi baik kak syiela dgn mlmbatkn hujan trun :)
    amin :)

    ReplyDelete
  26. wahhhhh minat rempit!! bola saya tumpang belakang hikhikhik..
    kak kalau zaman skrng ni mmg patut pun ada perasaan was pada even kita nk buat baik pun..

    kak pesanan na kat akak after this klau nk tumpang even bdk kecik pun kena berhati2 kak..sbb skrng akak taw dyeorg nye muslihat letak bdk kecik tepi jln suruh buat2 mcm nagis lepas tu bila ade org kesian tanye kat mana mk ayah smua bdk tu akn tunjok jln balik ruma (dyeorg da kena train kak) so bila sampai tempat yg dituju kak ,akak akn disamun..klau perempuan nty silap2 kena rogol..more carefull eh kak after this..

    mmg niat baik tu patut ade..tp klau da jd mcm tu tatw nk kata ape kak ;0

    ReplyDelete
  27. Biasa lah, kadang-kadang niat kita sekadar nak membantu sesama manusia. Tapi orang, tersalah tafsir.

    ReplyDelete
  28. ye la..tak kata kat dia kalau akak pun dalam keadaan dan zaman yang perikemanusiaan ni semakin menipis mmg curiga la jg..kan..
    tapi..bagus syiela..apa pandangan dia jgn kisah yg penting hati kita mmg betul2 tulus nk tlg tak kira la bangsa apa pun...dalam keadaan manusia yg semakin bercelaru masih ada terselit insan berhati mulia..:)

    ReplyDelete
  29. baiknya hati syiela... bagus la... :D

    ReplyDelete
  30. kita tlg ikhlas tp ada jugak yg takut2.

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE