Juga Hampir Terbakar

Assalamulaikum

Tak habis habis dengan cerita terbakar ni.Ni nak cerita tentang jiran selang sebuah rumah saya.Dalam pukul 10pagi saya dapat col dari En.Ad tanya da no fon jiran ni tak (kita namakan dia sebagai A) saya cakap takde selalu sembang camtu2 je..saya kata tanya pak aji depan rumah dengar citer wife dia sekampung ngan wife pak aji tu.En.Ad cakap la sebab dorang tak da la col mama ni huhuhu.Syiela tanya kenapa pulak apahal yg kalut2 ni. Ni ha nk bgtau rumah dia terbakar bomba dah mai pun.Dah potong pintu belakang takut ada barang berharga kat dalam rumah kang kena curi.

Alamak Syiela takda no fone dia tapi tau dia kerja kat mana dekat je pun dengan tempat kerja syiela.SO dengan pantas syiela bergegas ke tempat kerja dia.Tanya sana sini akhirnya dapat no fone dia.Bila dapat contact dia bg tau la yg rumah dia terbakar.Dia amat terkejut dan suruh tolong masuk bilik utama sebab dia ada simpan cash dalam rumah.. banyak pulak tu huhuhu.. Saya maklumkan balik dengan En.Ad dia dengan jiran tetangga berjaga jaga kat situ sementara tuan rumah sampai..

Rupa rupanya Si A ni panaskan makanan semalam tapi lupa tutup gas.Keluar pergi kerja camtu je.Nasib la ada jiran belakang rumah perasan.Asap memang dah berkepul2 keluar.Kalau sekali tengok tu memang macam dah hangus dah terus dorang call bomba.Alhamdulillah bomba sungai petani cepat dan tangkas dalam menjalankan tugas.Sekejap sangat dah sampai. 

Bila bomba dapat masuk dalam rumah rupanya periuk dia dah hangus tunggu nak meletup ja lagi.Alhamdulillah kalau bomba tak tangkas pasti tong gas meletup dan semestinya mereka ke seluruh bangunan.Kami kawasan rumah kos sederhana.Kalau terbakar 1 memang cepat merebak ke rumah lain.Alhamdulillah sekali lagi kami berada di bawah lindunganNYA.

Bermula dari situ kami semua dapat pengajaran dan semua jiran tetangga bertukar tukar no fone...


12 comments:

  1. yaAllah..bahayanya..selamat tak hangus satu rumah...

    risaukan kelalaian kita ni tanpa sedar..

    ReplyDelete
  2. banyak jadi kes y lupa tutup gas ni..bahaya kan..tapi tu lah,,kdg2 lupa,,mak saya pon selalu pesan,,kalau nak keluar tengok dapur ngn iron..huhu

    ReplyDelete
  3. Ya Allah nasib baiklah tak jadi yg tak baik Syiela. Mujur jua bomba cepat. Masih dlm lindungan Allah kena sujud syukur semuanya..

    ReplyDelete
  4. Memang pengajaran nih..apapun tahniah kat jiran2 dan syiela sekali sebab bertindak pantas…Alhamdulillah semuanya selamat

    ReplyDelete
  5. Allah.. takutnye dengar.. bahaya sungguh..

    ReplyDelete
  6. bahaya juga tu...dgn api jgn buat main la...kena hati2 n beringat selalu la

    ReplyDelete
  7. scary... saya pun seorang yang pelupa, takut jadi kat diri sendiri

    ReplyDelete
  8. yup... kena ada no jiran2 ni...senang apa apa hal...

    ReplyDelete
  9. syukur alhamdulillah bomba cepat sampai ..ehem betul kita kena ada phone no.jiran2 kita..mama pun ada.. he2x..

    ReplyDelete
  10. ya allah bahya nye kak syiela cmtu huhuhu..tjd mcm jiran sblah umah shida..

    ReplyDelete
  11. Mujur ada jiran yg prihatin..klu tak teruk juga tu ye

    ReplyDelete
  12. Bahaya nya panaskan mkanan lupa nk tutup gas..kena hati2 la..

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE