Sejam Pertama Selepas Melahirkan

Salam...

Kebetulan terbaca entry berkenaan ini.Agak menarik tuk dikongsi:

Sejam pertama selepas melahirkan amat penting
•Azan, iqamah dan tahnik - ia adalah adab menyambut kelahiran bayi dalam Islam. Ia adalah untuk menjaga anak2 supaya jiwanya terus terdidik dengan Islam.

•Menyusukan - ia adalah polisi penyusuan susu ibu, namun disebalik itu ia adalah sebagai pengikat antara ibu antara ibu dan anak.

•Memandang mata mereka sepanjang menyusu

Moga kita para ibu tidak akan terlepas pandang perkara-perkara ini. Tetapi dalam kes yang bersalin di hospital kerajaan rasanya sejam pertama tu kita tak dapat kot buat semua tu.

Macam pengalaman saya la kan lepas bersalin doc letak kejap je baby ngan kita pastu nurse datang ambil then mandikan baby pastu dorang sibuk memproses si ibu (keluarkan uri, jahit & etc) then suh kita rehat. bila baby dah 'berbunyi sakan' baru la diletakkan baby tu kat kita. lepas tu kita di kuarantin kat dalam bilik tu lebih kurang 2-3 jam jugak la.

Walaupun terlepas sejam yang pertama tu rasanya jam2 yang lain tu mmg di khaskan untuk baby tu je. Lepas ni x pandang lain dh. Pandang baby je :)

2 comments:

  1. lepas jer keluar baby tu rasa mcm nk pandang nk peluk nk menyusu mcm xmau bg kt sapa2 dh nk dok ngan kita ja kan :)

    ReplyDelete
  2. bestnye laaaaa. bile ntah nak rase. hee. :)

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE