SAKITNYA CAESAREAN + BABY DI NICU

Assalamualaikum...

Sampai je kat wad sakit dah menyucuk-nyucuk.Tersangatla sakit.Nurse ada bagitau 1-10 tahap kesakitan. 1 paling ringan dan paling sakit 10. So syiela cakap kalu ada 11 syiela akan cakap 11.sakit sangat2 dah. Pastu minta ubat tahan sakit dorang cakap kena tunggu lagi 6 jam. Adoi sakitnya.

Hati tak sabar nak tunggu pukul 6 sebab nak tepon kak syiela kat kampung nak marah2. Dia dulu pernah c-zer jugak tapi dia dengan yakinnya cakap tak sakit langsung.Geram ni apsal syiela sakit sangat sangat dan sangat. On time je syiela terus col. kak pun kelam kabut la sebab selalunya pagi2 buta ni emergency col je. Bila dengar je suara dia bagi salam terus syiela nangis. cakap camni ha.Hang tipu aku .. hang cakap tak sakit... tipu aku sakit sangat.. sangat dan sangat ni... kak punya la gelabah angkat fon ke terus kena terjah. Bila syiela cakap dah bersalin pun twin tu kak pun turut nangis. La cian kat hang... awat sakit pulak.Aku dulu tak sakit pun.Pulak!

Tido pun tak berbantal selama 6 jam sebab katanya takut muntah. Lepas 6 jam baru nurse datang letak bantal bawah kepala.Lega skit then masukkan ubat serta cucuk kat paha. Adoi sakit gila sampai lebam2 paha tu.

Petangnya dia datang lawat.Siap bawa moi (bubur nasi) dengan ikan kering.Makan pun bersuap memang syiela tak bangun la.sakit sangat. Nak sembang ngan dorang pun takdak hati.Kepala asyik layan sakit ja.Pastu risau lagi kenapa baby takdak lagi.Sedangkan katil lain yang di c-zer baby ada je dgn dorang.Bila tanya hubby dia cakap dah pegi tengok baby jgn risau sebab dorang tolong jagakan.Syiela ust rehat kat sni.Syiela fikir maybe sbb twin dorang tolong jagakan la.Kalau tidak jenuh la jugak.

Malamnya tiub kencing dah tak berfungsi so nurse decide nak buang.Nak tak nak lepas ni syiela kena bangun ke toilet.Erk Bangun... sakit lagi ni camna nak bangun.Bila terasa  nak ke toilet je sakitnya tuhan je yang tahu.meleleh2 air mata. terbongkok-bongkok berjalan.Sakitnya tuhan je yang tahu.

Esoknya hari ke-2 baby still kat bawah jagaan dorang. Hati mula tak sedap.Tanya hubby dia cakap ok.Jangan risau.Fokus kat diri sendiri dulu.cepat sihat nanti boleh jaga twin.Dalam hati dah terfikir ni semua ayat penyedap hati je ni.

Kebetulan ada jiran yang kerja nurse kat situ datang melawat.Dan dia pun baru berkesempatan melawat.Syiela tanya la keadaan anak syiela.Dia cakap yang 1st tu nmpak ok.dan dia dah cucuk BCG but yang 2nd tu nampak cam ada problem skit.Dua2 ada kat NICU.Syiela tanya la NICU tu apa.tak pernah tau pun.Dia bgtau yang NICU ni tempat yang di khaskan untuk baby2 yang bermasalah sikit.Ya Allah time tu tak tertanggung rasanya.Hati dah mula gundah gulana.Hubby pulak trun beli makan.Tak sabar tunggu hubby sampai nak tanya. 

Bila sampai je syiela tanya takkan makan lama sangat.Dia cakap singgah tengok baby jap tu yang lama.syiela jom bawa ma tengok baby.Hari ni masuk hari kedua tapi muka baby tak tengok lagi camne(dengan nada mengada2).Hubby berkeras suruh rehat.Syiela pulak berkeras jugak nak pi tengok.Last2 dia bawa jugak syiela ke sana.Alamgkah sedihnya tengok Hazim(2nd twin).GAMBARNYA KAT SINI YE.. time tu jugak syiela nagis2. Pastu hubby cakap tu la orang cakap tak mau dengar.Orang suruh rehat dulu..Tau dah kalau bawa camni la jadinya.Sabar ya...

Then doktor datang terangkan condition.Sebenarnya dua2 twin ada jangkitan kuman dan masalah pernafasan (mmg expected sbb prem). Haziq ok tapi hazim mmg perlukan bantuan oksigen.Sedih sangat tengok dorang kat situ. Sayu sangat.Kalaulah tempat dorang dapat syiela ganti mesti dorang tak lalui semua ni.Mesti sakit sangat.sebab syiela tengok kat tapak kaki pun banyak bekas jarum.then kat mulut ada tiub tuk masukkan susu sebab daya hisapan tak kuat.sedih ... hanya mampu berdoa dan berdoa agar anak mama kuat.

Setiap hari syiela akan jadi pengunjung setia kat situ.Diri yang sakit memang syiela tak kisah sangat janji dapat tengok anak depan mata. Yang hazim pula kat wad sebelah.dia dah bebas dari segala wayar tapi still di bawah pengawasan. Selama 5 hari dorang kat sana.Bila nurse bagitau yang baby dah sihat.Boleh keluar wad tapi kena dibawah pengawasan parents.Syukur alhamdulillah.Janji boleh balik.

Bila balik rumah.Twin ni baik sangat tido je keja ja. senang nak jaga.Then decide ngan hubby nak balik kampung sbb kat sana bidan ramai ( my mum,sis & ++ ada) so dapatkan rileks sikit.

*** NANTIKAN TWIN DI KAMPUNG SERTA JAUNDICE ***





   

23 comments:

  1. Tahniah..bestnya dapat kembar...

    ReplyDelete
  2. assalam syiela..sedih mama baca entry syiela !! besarnya pengorbanan seorg ibukan !!..ank pertama mama lahir secara normal,ank kedua meninggal masa dilahirkan & selepas tu doktor tak benarkan mama mengandung lagi hu2x..mama mula sakit masa ank pertama berumur 5 thn..

    ReplyDelete
  3. Memang sakitkan beranak c-zer,klu normal xlah sakit lama macam c-zerkan....
    Lama juga bb kat wad ya,tp xpe janji diorg sihat....

    ReplyDelete
  4. selalunya org akan kata czer tak sakit. lepas bius hilang baru sakit..
    anyway, tahniah ada kembar..

    ReplyDelete
  5. masa saya lahirkan kembar pun, yang si adik ada masalah pernafasan. 2 hari kena tahan NICU. huhu..sedih kan bila sakit2 bersalin tetiba tak dapat tengok anak. huhu..pastu org hosp bukan nak habaq dgn kite directly..geram btul!
    Apapun, Alhamdulillah skrg twins awak dah sihat ek? :)

    ReplyDelete
  6. aku pernah rasa cam ni bila aku tengok anak buah aku yang baru lahir masuk NICU HKL...

    ReplyDelete
  7. Tahniah Syila....seronoknya dapat baby kembar...

    ReplyDelete
  8. ciannyee...tp berbaloikan dpt twin..:)

    ReplyDelete
  9. Wa!! tahniah..dh bc entry ni terbayang mama saya lahirkan adik kmbar 3..huhu..tp mama kata seronok 3 kali pregnant 5 orang anak..=D

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah yg penting dah boleh balik masa tu mesti legalah walau diri sendiri sakit...

    Tak sabar nak tahu cerita selanjutnya:)

    ReplyDelete
  11. mmg sakit sangat nasib baik kami punya lahir secara normal...best tahu ada kembar...hehe!

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah..tahniah dpt kembar..moge sume nye beransur pulih..

    ReplyDelete
  13. mak bui dulu lahirkan adik kembar bui secara normal..

    tp mmg byk org cakap beranak cizer mmg lenih sakit dr beranak normal..

    ReplyDelete
  14. tahniah dapat twin...bila kt kampung tu jaga diri n baby baik2 ye..ikut betul2 pantang orang tua2...

    ReplyDelete
  15. Allahuakbar
    ngeri bc pengalaman hang syiela...
    tu lah aku pun dgr cite yg sakit czer ni lagi teruk pd yg beranak normal..tp depend gak masing2..cam kakak hang tu x sakit pulak nok...

    ibu mn x sedih dah beranak..xdpt lak tgk bb...mn leh dok diam2 sj..ritu ms aku anak sulung...normal tp ada problem sbb bb mkn najis..then kena bw kt tempat lain..so xdpt lah nak tgk bb...petang tu baru dpt tgk..sian dok dlm inkubotor tu..sbb detect jaundice lg..huhuhu...

    finally twin tu sihat2 belaka nok...comel

    ReplyDelete
  16. Tahniah...
    Anak nanti nama Copy-Paste..

    ReplyDelete
  17. Bergenang air mata baca kisah ni. Seronok ada, sakit ada dan simpati kat baby juga. Apa2 pun tahniah sekali lg sbb tiga2 selamat.

    pst: bagus ada blog ni, nnti anak2 tu dah besar boleh suruh diaorg baca pengalaman si ibu melahirkan mrka

    ReplyDelete
  18. siannya twins..tak terbayang kalau hal yg sama jadi kat twins sarah dulu..alhamdulillah my twins keluar 38wks dan takde prob..

    takutnye kena c-sect..seb baik selama ni beranak normal kesemuanya..alhamdulillah.

    twins mmg lagi senang jaga sebenarnya..dia tahu ibunya ada duaorg kena jaga, so diaorg akan jadi sgt baik smapailah bila dah start berjalan..itupun diaorg mcm ambik turn untuk buat perangai..

    ReplyDelete
  19. Ya Allah sis risau nyer..tapi alhamdulillah keadaan kembali sedie kale kan..best dapat twin..=)

    ReplyDelete
  20. wah seronoknye dapat kembar...sekali dua dapat kan....wah bace pengalaman akak ni...tetiba rsa takot pulak....hehehe...

    anyway, tahniah kak syiela :)

    ReplyDelete
  21. Tahniah dapat twin... teringin nak dpt twin juga tp x ada pun sblh sy atau suami ada adik beradik kembar....

    ReplyDelete
  22. Dapatkan memori 50GB kapasiti simpanan foto, muzik, video dan apa sahaja untuk telefon anda secara percuma hari ini tanpa sebarang bayaran dari Gombug.net! Sebelum 31 Dec 2012 - http://adf.ly/4O5uz

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE