Cara menangani anak yang memberontak

Assalamualaikum

Anak yang  berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:

1- pegang dia seperti dalam gambar diatas
2- bisikan anda sayang dia dan understand perasaan dia.
3- baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kpd nya dan anda.
4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang
5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.

Bagaimana mengawal anak-anak 1-4 tahun yang suka menjerit-jerit.

Bila anak itu menjerit, datang kepadanya dan cakap berbisik. Jika dia ada anak patung atau toy kegemarannya yang dia sayang, anda boleh ambil dan lakunkan seperti puppet dan suruh puppet itu minta kepadanya agar dia tidak menjerit.

Jika ada ambil buku yang ada gambar telinga dan dengan puppet tadi biar puppet it menceritakan apa yang akan terjadi kepada telinga dia dan tekaknya jika dia terlalu suka menjerit.

Anak-anak kecil lebih mudah faham bila kita menggunakan karakter mainan mereka untuk mengajar mereka sesuatu.

Menjerit kembali kepadanya bukanlah jalan penyelesaiannya. Anda hanya menggalakkan dia untuk meneruskan perbuatannya itu. : )

sebagai panduan buat mereka dan saya yang mempunyai anak2 kecil.Sharing is Caring.Artikel ni saya dapat dari FB Prof Dr.Rozieta Shaary 

*** Kekadang budak besar dua kat rumah tu pun kena gak sedas dua.. huhuhu kena ubah cara dan ikut cara ni pulak

29 comments:

  1. kena take note ni...bagus la tips ni..sekurangnya nanti klu qalief memberontak wani tau nak buat apa....thanks sis sharing :)

    ReplyDelete
  2. sedang mencari cara menangani anak remaja memberontak pula..anak-anak kecil semakin membesar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik cara kecik ye.. dah besar cara besar pulak

      Delete
  3. kena layan elok2 kan.. kasi dia rasa tersentuh.. tacing2 gtu baru dia tak memberontak :D

    ReplyDelete
  4. thaks share nih..kalu x saya ni anak memberontak,saya pun nak memberontak jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita.. sama meroyan ngan anak kekeke

      Delete
  5. entry anak lg..uwaargh nk anak jgk..huhu..doakan sy ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah.. moga cepat2 dapat baby

      Delete
  6. Replies
    1. ko kena himpun siap2... buat bekalan

      Delete
  7. tq sebab berkongsi tips..nice entry

    ReplyDelete
  8. Terima kasih byk2! Sgt2 berguna tips ni. Sy realize, Aydin sudah pndi mengekspreskan emosi die. Sy akan praktikkan.

    =D

    ReplyDelete
  9. Tq Syiela kongsi tips keibubapaan nie.

    ReplyDelete
  10. Nampak macam simple dan mudah tapi kalau tak ada idea bila anak menangis boleh menangis sama sebab tak tahu nak buat macam mana kan Syiela...

    Info yg baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 terlalu geram turut menangis bersama :(

      Delete
  11. bagus perkongsian ni....kekadang datang juga rasa tak sabar dalam melayani feel anak2... apa pun sentiasa kawal dan urusi rasa marah dengan sebaik mungkin..

    ReplyDelete
  12. la ni anak aku yg tecit tu sllu memberontak..kdg2 tu layan jugak lah dia...suka tgk dia lagi memberontak lagilah kiut hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. adeh suka pulak hg ye.. aku ni pening kepala tengok dok buat perangai sangat

      Delete
  13. bila la saya nak ada anak....hehee

    ReplyDelete
  14. Kalau anak tu kecik... kita jerkah je..
    Pastu senyap la dia...

    ReplyDelete
  15. info ni sgt bagus utk kawan2 kita semua..

    ReplyDelete
  16. Saya akan buat cara ni plak..lately anak suka memberontak n menangis mcm kena pkul..buntu memikirkan..kadang2 bila xbg apa yg dia nak hbs menangis n menjerit..risau sgt..tp ini ujian dr Allah...bdk nak membesar macam2 karenah..thanx 4 the info..

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE