Ecusme

Assalamualaikum

Semalam balik dari sekolah Iqbal asyik sebut ecusme.Terbersin ecusme.terlanggar adik ecusme apa ke benda la dia kata. Kemudian saya terbersin dan saya cuma kata alhamdulillah dengan sangat perlahan.Kemudian Iqbal datang.mama kalau kita bersin kena kata ecusme.Saya dah naik heran.Kemudian saya tanya siapa yang ajar kena cakap camtu, kan mama dah pesan kena sebut alhamdulillah.

Kemudian Iqbal cakap teacher yang ajar.Saya pula mula la.Apa la teacher ni ajar anak aku yang bukan-bukan sebabnya teacher tu non malay.Pastu saya pun mula la dok ngomel nanti mama pergi cakap kat ustazah Iqbal hai kenapa la dok sebut ecusme pulak.

Kemudian Iqbal cakap camni mama betul la.Teacher cakap camtu sebabnya kita hormat orang.Pulak! Kemudian saya tanya lagi sekali, cuba Iqbal sebut betul - betul.Mama tak pandai la nak sebut.Kemudian dia sebut camni Excusme.Oh baru la saya dapat tangkap rupanya EXCUSE ME!  kekekek nasib la hari ni cuti.Kalau tidak jenuh la nak berjawab nanti

*** Maaf ye nanti saya jejak pelan-pelan.Kalau kat rumah camni memang layan Dable H je la :)

29 comments:

  1. Hehe...
    Akak salah tafsir...
    Mula2 au ingt apa juga...rupanya excuse me..

    ReplyDelete
  2. hehe pelat ek...anak sayapon pelat sangat..xtaulah nk buat camana..suka sangat bercerita tapi kdg2 tu ntah apa2 dia cakap...hehe lagi satu budak2 nie memang suka ngikut apa yg org buat...kalau kita suruh xmo plak ikut :)

    ReplyDelete
  3. hihihi..salah faham rupanya..itulaaa kan hihi..seronok baca kisah anak bujang syiela...

    ReplyDelete
  4. ekekke betul dah tuu kan
    kena ajar dua2 lah lepas nie .. soo dia boleh bezakan bila nak sebut alhamdulillah dan excuse me ;)
    lucu lak budak2 kan ;))

    ReplyDelete
  5. hahahah...sy pun xfhm mula2 tue apa, excuse me rupanya...aduhai

    ReplyDelete
  6. hehehe... budak2 mmg camni.. apa yang teacher / cikgu ajar.. cepat je tangkap... so kena banyak melatih anak dari rebung.. kan..
    hari tu dengar ustazah siti norbayah cakap.. anak2 org islam skrg.. kalau bersin ke, mesti ckp execusme... so kena tukar perkataan tu, jadi alhamdullillah... :)

    ReplyDelete
  7. tu lidah keras lagi tu... kalau dah lembut sok, penat la nak melayannya...

    ReplyDelete
  8. kasihan kat anak-anak kecik bila cikgu dorg ajar macam tu, nasib akak ibu yang baik. nanti kene bagitahu Iqbal balik, kene cakap Alhamdulillah,sebab Nabi kite ajar macam tu, dapat pahala lagi.. sebab bersin tu dapat keluarkan kuman-kuman yang nak masuk dalam pernafasan kita. Indah nya Islam.

    ReplyDelete
  9. hihihi. comel je iqbal sbut ecusme. ^^

    ReplyDelete
  10. excuse me...soo cute la kak....hehe

    ReplyDelete
  11. kihkihkih wani pun dok telek tadi apa kebenda la ecusme tu hahaha..excusme ropanya kihkihkih..

    wani pun dok layan qalief kt rumah ni xboleh nak on9 sgt kak hehe

    ReplyDelete
  12. Hehe..mempraktikkan apa yg dia belajar rupanya...

    ReplyDelete
  13. ECUSME..(gaya iqbal)
    singgah sini...hee

    dak skrg cepat belajar kn..

    ReplyDelete
  14. selamat x "ehkissme" heheeh cute jee iqbal tu ;)

    ReplyDelete
  15. hahahaha..mesti comel kan masa terdengar sebutan tu.hehehehe

    ReplyDelete
  16. haha...comel ecusme ya
    bijak bijak

    ReplyDelete
  17. anak2 mmg peka yg teacher ckp ...kadang2 js pun slalu pening dulu2 la...skrg x lagi...hihi

    ReplyDelete
  18. haha ecusme pun boleh kak. sy igtkan sejenis pykit ker apa td.rupanya excuse me.

    ReplyDelete
  19. Cikgu bahasa ingeris tu yg mengajar.

    ReplyDelete
  20. hikk2x..oh excuse me rupanya ..:)

    ReplyDelete
  21. hihii bagus iqbal ni.. pandai dia xplain kat akak :-)

    ReplyDelete
  22. Kira salah faham la tu..Tp mmg kena fahamkan balik kat dia yg tu amalan untuk non muslim...

    ReplyDelete
  23. britau iqbal.

    Uncle tirana aduka kirim salam.

    ReplyDelete
  24. kena perbetul balik sblom jadi kebiasaan dia...

    ReplyDelete
  25. syiela.. kena ajar bila dah bersin sebut alhamdulillah dulu then baru sebut excusme :P kalau sebut excusme dulu nanti tak manis pula org dgr... hehehe tapi budak2 mmg cepat belajar... (^_^)

    ReplyDelete
  26. Hahaha dah ckp london si Iqbal blk dr sklh hari nie.

    ReplyDelete
  27. hahaha... comel je. anak kedua saya skg ni kalau mintak barang je mesti cakap 'thank you'.

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE