Durian Crepe In Da House

Assalamualaikum

Demam crepe melanda rumah saya.Nak beli jenuh la.Sekali masuk mulut lesap muahahaha.Jadinya terpaksa belajar buat.

Hehhehe semalam bertungkus lumus menyiapkan durian crepe aka Bantal busuk.Ha puas makan ko.Ada yang besar gedabak ada yang kecik cinonet.Janji siap :)

Saya buat ni berlima dengan panglima saya.Seperti biasa Aiman dan Iqbal tukang menanya makala Haziq dan Hazim tukang tarik seluar muehehhe sikit lagi nak terlondeh.

Sebelum tu kita tunjuk gambar yang tak berapa nak menyengat dulu

 Muehehehhe percubaan pertama.
 Biarkan buruk asalakan rasa meletops kekekeke
Resepi kulit 
Resepi dari Fiza Nordin

50gm tepung gandum
1 sdb tepung ubi
1 bj telur
2 sdt butter ( dicairkan)
160 ml air
1 sdk serbuk vanilla (saya tak letak pun)


Cara cara
satukan tepung dan ayak masukkan gula halus, susu cair, telur yang dikacai sedikit, masukkan serbuk vanilla @ perisa

Kemudian masukkan air ( kacau sebati guna whisk)
Masukkan butter yang dicairkan tapis adunan sedia untuk di masak

Cara memasak Kulit
Gunakan kuali anti lekat ( non stick ) @ kulai leper yang disapu sedikit minyak.
Tuang sesenduk kecil adunan dalam kuali jgn tebal @ nipis sangat
biarkan seketika.Bila dah masak terus angkat (masak sebelah bahagian sahaja tak  perlu diterbalikkan)



Saya tindankan camtu je.Jangan risau dia tak melekat
Filling Kastad
Resepi Dari Semanis Gula

200 gm susu segar
2 kuning telur
30gm gula halus
Kacau atas double boiler hingga pekat

250 gm whipping non dairy putar kental

*** satukan kedua bahan dengan kaedah kaup balik

Filling 
Filling Kastad
Isi Durian dan 
Filling Kastad

Nyum nyum sangat meletops tau bila gigit.Bila masuk dalam mulut je terasa seperti eskrim pun ada.Sejuk tekak.Sedapnya.Anak - anak siap request suh buat lagi padahal yang itu belum dimakan ^_^

Kalau tak makan durian boleh digantikan dengan jagung tin atau isi mangga takpun isi cempedak ke.Dan pastinya nama pun kena tukar ye dak ^_^





39 comments:

  1. ni nak kena cari musang ni... baru best dan puas...

    ReplyDelete
  2. kreatif tu kak..jgn2 mama 4 panglima ni bakal buat inovasi yg ptmae durian crepe hehe..chaiyokk!!

    p/s; mmg sedplh doyan crepe..fulus ade dgn tk jr hehe

    ReplyDelete
  3. cumelnya durian crepe die..
    akak plan weekend lepas nk buat, tp tak jadi plak.. makan pun x penah lagi ni !! :)

    ReplyDelete
  4. wah wah wah..dah buat jugak akhirnye. sedapkan. akk smlm beli jugak lagi. kali ni beli 4 peket terus. x leh tahan arr tgk sana sini DC.

    ReplyDelete
  5. wahh, sha nk buat tak terbuat-buat. ni kna buat jugak nih.kna cari durian dulu. huhu :D

    ReplyDelete
  6. memg femes btl crepe nie skrg..alangkah bestnya kalo sy rajin jgk mcm kak syeila wat seniri huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. hamboiiiii..kemian rajin bebenor dia yer..bak sini skittt..hehe

    ReplyDelete
  8. salam..bila dtg sini br tingin nk komen ttg crepes durian..klu disejuk bekukan boleh ke?

    ReplyDelete
  9. nur baru mkn pagi tadi, memang sedap..tapi bila mkn byk2 muak jugak kot..

    tapi sejuk2 mmg sedaplah mkn.. :)

    ReplyDelete
  10. banyak orang post pasal nihh, sedap erk, xpernah makan lagi.

    ReplyDelete
  11. Musim durian ni..tliur lah pulak. First time baca resipi durian crepe...mcm sedap je

    ReplyDelete
  12. Musim durian...first time baca resipi ttg ni mcm sedap je:-o..

    ReplyDelete
  13. bila orang duk cerita pasalni tak berapa teringin.. tapi la ni teringin bebenoler pulak...

    ReplyDelete
  14. sedapnye durian crepe.. teringin nak buat.. tapi da order la pulak.. 4ketul rm10.. pakai durian musang king.. tu harus lantak berdue dengan en. suami.. nanti pakai durian kampung boleh buat sendiri.. sbb kat rumah ramai.. ade abah umi adik.. rabak kalau pakai musang king..

    ReplyDelete
  15. menjadilah tu, KA x mkn doyan2 ni hehe

    ReplyDelete
  16. hahaha..akak dh bt dulu...nk bt jgkla gini..xpe..jnji msuk mulut rasa tak ckup satu..pandangan blkg cite..hahaha.nyum3x~~

    ReplyDelete
  17. cr tak pernah rasa lagi...hihihi pandai buat..lagi jimat..

    ReplyDelete
  18. x pernah makan lagi durian crepe uhuhuhu..

    ReplyDelete
  19. semalam lya dah rasa.. ermmm..mmg sedap... tp mkn satu je la.. sbb xleh mkn byk2 durian ni..kan tumbang lak... nk buat sndiri rasanyer x tbuat kot... tkut x mjadi

    ReplyDelete
  20. mana2 pg skrng durian cerepe...na plak da bnyk kali request buah lain buat cerepe bole ke? ;)
    sbb na x mkn durian.

    ReplyDelete
  21. wah... syiela dah cuba yea.. akak baru rembat resipi... belum jumpa lagi durian yang berkenan... hm... terliur ah!!

    ReplyDelete
  22. tu la kat memana ada je org post pasal durian crepe nie..sedap sangat ker? hehe saya suka makan durian tapi makan cam tu je..bile dah dimasak..dibuat gulai or di buat kuih atau kek mcm xley masuk jek....nak buat malas...hehe tapi menggoda la resepi nie kan....kena try gak nanti....

    ReplyDelete
  23. akhirnyaa dapat gak bercrepe ye..hehe peh ni leh buat crepe blueberi plakk...

    ReplyDelete
  24. di mane mane aje org duk sebut kueh ni. huhu. femes benor. :)

    ReplyDelete
  25. xleh jd ni.. kne buat gak ni.. sedap je nmpk

    ReplyDelete
  26. nmpk sedap dah... comel2 lak tu...

    ReplyDelete
  27. kak mmg rajin la hehe..pemes betul duyan crepe ni

    ReplyDelete
  28. Rajin akak buat ye..

    Myra oder je :D

    ReplyDelete
  29. tengah makan durian crepe ni...sedapp! mampu beli jelah kak.. nak buat tu rasa macam tak pandai jer..ahha

    ReplyDelete
  30. Wah jadi crepe durian syiela nie,buat sendiri puas mknkan...

    ReplyDelete
  31. aduiii syiela..memang teruja & terliur dibuatnya dgn n3 ni..sedap sangat ker..akak tak pernah rasa lagi nih..

    ReplyDelete
  32. resepi yg saya dpt berbeza sebab filling dia tak campur susu segar lagi dah. whipping cream saja. dan cara buat kulit pun berbeza. dia campur santan. macam nak buat ketayap tu.

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE