Petua Baby Kembung (Khas buat Tukang Karut)

Assalamualaikum

Pertanyaan ni Datangnya dari Tukang Karut.Ini semua ikut pengalaman ye dik.In Shaa Allah harapnya anank TK ok nanti

Sapu minyak yu yee@ myk telon kat perut dia  usap pelan2, pastu urut2 juga kat betis dia dan sapu juga kat tapak kaki dan belakang.Sambung urut kat betis sampai sendawa kemudian tidurkan secara meniarap.

Kalau rajin boleh cuba cara ni

Ambil daun sireh layurkan kat api suam suam.Kemudian tekapkan kat perut baby.Buat sampai baby selesa.

Kalau lagi rajin

Buat punjut ala ala sup bunjut tu ( kat kedai ada jual) layur atas api suam suam atau tekapkan dengan iron (suam-suam juga) pastu tekapkan kat perut baby.

Kalau baby breastfed pastikan maknya tak makan makanan yang berangin tak pun kalau hisap botol pastikan cara dia menghisap tu betul.

Ada juga di jual grip water.tapi ini akak tak pernah try.Ada kawan-kawan kat sini pernah try tak grip water ni tuk baby.Camner  hasilnya berkesan tak?


Harap harap petua ni dapat membantu bapa baru ni ^_^

28 comments:

  1. semua petua tu aku dah cuba
    x semua bayi mengalami perut kembung..tgk jugak..tp anak2 aku semua jenis cam tu..aptb hahahaha
    kena tahanlah smpi bb dah 3bln keatas semua tu dah xde..

    ReplyDelete
  2. wah info berguna buat ibu2 di luar sana kan kak..hehe

    ReplyDelete
  3. dh 7 thn x dak baby baru ..lupa dah petua2 nie hehe

    ReplyDelete
  4. grip water mmg berkesan...kalau baby sssh nak sedawa.....

    ReplyDelete
  5. kadang2 baby perot masuk angin.. nak2 kalau yg meyusu anak..makan macam2 anak yg kena...huuhu


    ape2 poon nice tips kak..

    ReplyDelete
  6. pmakanan ibu tu pentingkan..
    harap dapat bantu TK... :)

    ReplyDelete
  7. saya biasa kalau ank kmbung, buat stail yg bunjut tu lah... tp ikut cr trg.... panaskan pasir lepas tu letak pasir tu dalam kain n ikat mcm bunjut tu... lepas tu tuam dekat perut baby

    ReplyDelete
  8. petua yg bagus utk bby kembung ni. izan selalu sapu minyak telon je kat perut bby. gripe water tu pun ok... cuma tak pernah cuba sendiri.

    ReplyDelete
  9. kalo akak sama macam syiela juga petuanya guna minyak telon sapu kat perut & kaki baby..ada anak kecik memang kena sgt2 rajinkan diri untuk layukan daun sirih atas api & tekapkan kat perut baby..

    ReplyDelete
  10. as salam

    bagus jugak share petua ni..mekasih shiela:)

    ReplyDelete
  11. Dulu my niece pernah kembung perut. Menangis tk berenti. Lepastu try grip water. Alhamdulillah. hehe.

    ReplyDelete
  12. salam syeila
    Gunalah minyak yu yi cap limau bg melegakan kembung perut.

    ReplyDelete
  13. tq kak sharing petua. anak buah saya sering kembung perut kak. nak apply kat anak sendiri, belum kahwin lagi. hehe

    ReplyDelete
  14. org dewasa pun boleh guna petua neh . hehe

    # Jom kita sama-sama memeriahkan lagi GA ini .. Mana tahu kan dapat hadiah domain. Banyak keistimewa

    ReplyDelete
  15. tak tahu menahu pasal anak kembung...
    bab takde anak..tapi bagus nyer untuk pengetahuan kan..

    ReplyDelete
  16. memang sangat2 bagus petua ni... :)

    ReplyDelete
  17. yang dua atas tu biasa buat dah... mungkin maknya punya makan kot...

    ReplyDelete
  18. sy selalu amalkan yg no 1 tu..Insyaallah berkesan

    ReplyDelete
  19. TQ sharing..
    Adik MJ menyusu, memang masih berpantang makanan berangin walau anak dia dah masuk 9bulan :D

    ReplyDelete
  20. Grip water?cane btk ye tu?biasa baby xleh sjuk2x kan..nnt msuk angin dh ssh ..

    ReplyDelete
  21. Kebanyakkan cara tu kak NUrul dah pernah buat kat anak2 kak NUrul esp.daun sirih sbb anak kak Nurul si Najmi tu dulu setiap ptg je menangis perut kembung kot.

    ReplyDelete
  22. saya tahu jugak petua ni. tapi bergantung pada baby jgk kot.

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE