Petua Cirit Birit Untuk Baby

Assalamualaikum

Sejak balik dari kampung hari tu Haziq kena cirit birit kesian dia. Dah la Kecik.Dukung pun dah tak terasa sekarang.Padahal makan dan minum sama ja dengan Hazim.Apa yang Hazim makan itu la yang Haziq makan.

Lagi satu sekarang ni selera Haziq sangat-sangat menurun.Dia tak  nak makan.Jenuh saya teroka menu baru untuk dia tapi tetap sama.Masuk dalam mulut sesuap dua ja.Masuk kali ke tiga dia luahkan.Bukan setakat luah je tau tapi siap korek lagi baki yang ada dalam mulut.Sampaikan kadang kadang dia termuntah.Alahai  kesiannya saya tengok.

Hazim la yang sangat suka makan bertambah tambah sampaikan saya nak dukong pun dah tak larat.Kalau dia meragam lagi la..Bukan saya la.Memang abah dia yang uruskan.

Anak anak saya yang sebelum ni tak dak pula rasanya kena cirit birit.Kesian sangat tengok sampai takda najis hanya air semata mata.

Bila di cari petua yang saya dapat adalah 

Ambil 1 sudu teh tepung gandum dan dibancuh dengan segelas air suam dan kacau hingga larut. Tunggu sehingga semua tepung mendak di dasar gelas. Kemudian, minumlah air tersebut. Bagi bayi, tuangkan ke dalam botol susu supaya mudah bayi menghisap air bancuhan tersebut. InsyaAllah, cirit-birit akan sembuh. Petua ini boleh diamalkan untuk semua peringkat umur. 

dan 

kupas sebiji kentang, dan rebus hingga lembut dgn sendirinya, kemudian mashkan kentang tersebut tanpa ditambah sebarang gula/garam dan terus makan.

InsyaAllah, cirit birit akan hilang bersama najis.



***Sesapa pernah try tak petua ni.Berkesan tak dan ada petua lain tak untuk Haziq.Tolong ye!


39 comments:

  1. Salam Syiela..mmg kasihan klu anak2 kena cirit birit ni.K.atie doakn semoga cpt sembuh...
    Dah bwk g klinik tak?

    ReplyDelete
  2. alahai siannyer haziq..semoga dia cepat sembuh

    ReplyDelete
  3. terima kasih share!

    my son selalu jugak cirit birit..insyallah akan amalkan petua nie

    ReplyDelete
  4. kalau orang besa cirit boleh pakai petua ni skalik..hehe

    ReplyDelete
  5. Petua ni bole Na simpan bila Na da ade baby nty..*ecehh gataiii !
    hihii

    TQ for this sharing ;)

    ReplyDelete
  6. xnah torai pun petua tu..tp insyallah lah nk torai lau2 anak2 aku semua skali cirit t..hehehe

    walaweiiiiiiiiiiiiii knl aku ke dok ni haha..pehabaq weiiiiiiiiiiiiiii sihat ke..

    ReplyDelete
  7. xpernah dgr g petua nie...nak simpan petua nie, mana tau berguna nti

    ReplyDelete
  8. ALA KESIAN DIA..CUBA BAGI MINUM AIR 100 PLUS..ORG KATA BKESAN UBAT CIRIT BIRIT..

    ReplyDelete
  9. owh mcm tu ker..sian haziq kan..wani kalu qalief ceri beri bw g klinik jer xpenah lg cuba apa2 petua sbb xtau lsg hihi

    ReplyDelete
  10. alaa.. tak tahu pulak apa2 petua..tapi nak komen! =)

    ReplyDelete
  11. as salam

    untuk org dewasa boleh tak yg kentang tu

    ReplyDelete
  12. tak pernah lagi cuba petua ni, anyway terima kasih berkongsi petua sbb anak eija yg kecik tu pun kerap kena cirit birit, boleh dikatakan setiap bulan mesti kena cirit birit..selama ni dok anggap cirit birit sbb beralih bulan..selalu bg dia makan ubat cirit birit Smacta je..

    Moga Haziq cepat sembuh..mmg kesian tgk bdk kalau terkena cirit birit ni..

    ReplyDelete
  13. Salam perkenalan :)

    Jom join Give Away dot my. 10 domain bakal di hadiahkan percuma. Easy n simple saje

    http://www.khairul-zamri.com/2012/11/give-away-dot-my.html

    ReplyDelete
  14. kesian kalo baby cirit birit..kite yg dah bsar ni pn sakit dan xslesa..dorg lg la huhuhu^^

    ReplyDelete
  15. smoga haziq cpt smbuh ya kak..info menarik ni..thnks for sharing

    ReplyDelete
  16. Macamana haziq..? moga segera sembuh..

    ReplyDelete
  17. js xpernah plak guna petua ni...biasanya p klinik je...^^

    ReplyDelete
  18. semoga anak akak cepat sihat yer... jaa belom penah try petua tu... tp xper nanti boleh cuba..hihi.. tq share.

    ReplyDelete
  19. kita yg bsar neh crit brit pn sksa inikn pulak budak.. Petua yg bgos. .

    ReplyDelete
  20. anak akak tak pernah kena cirit birit..

    ReplyDelete
  21. kalau cirit birit sian kan budak2... yela, kita pun kdg2 seksa bila kne cirit birit ni

    ReplyDelete
  22. Petua ni my mum pernah try.. memang berkesan :D

    ReplyDelete
  23. siannya kat haziq ;D

    tak da xpereince la kak. sowi ;D

    ReplyDelete
  24. Petua pertama tu M pun pernah try gak..yg kedua tu ja br tau..nnt bleh try kalau ada baby baru..hi hi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg pertama tu serasi dengan ank saya juga :)

      Delete
  25. Siannya Haziq kena cirit birit,semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  26. Azfarmpun cirit-birit jugak. biasanya bagi dia minum 100plus utk gain balik energy dgn garam mineral yg hilang tu.

    ReplyDelete
  27. Assalam.. anak zam cirit birit jugak nim dah masuk 2 hari dah g klinik dah tp kurang dah cirit 2, tp ada lg sbb x mkn apa2 etek kesian lokk tgk abis merah2 pggung nangis sakit.. esok nak try petua nim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Yab Anizan Ismail. mcm mne dgn ank puan skunk? setelah cube petua ni? kmbali ok ke ank puan gme petua ni? kalau ok sy nk try pd anl sy, ksiAn tgok smpi merah2.

      Delete
  28. Baru nk try petua nim kowt2 ok..da seminggu bby cirit birit..

    ReplyDelete
  29. Baru nak try petua nim kowt2 elok kan..da seminggu bby cirit birit..

    ReplyDelete
  30. Saya akan Cuba petua ini sebab anak saya yang numbor 4 ni baru kena cirit

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum terima kasih petua ini saya akan cuba sebab banyak saya baru masuk 6 bulan dah kena cirit birit bagaimana pulak selesema ada sesapa tau petua tak

    ReplyDelete
  32. Jgn sembarangan ikut petua..... terutama pd bayi...yg penting rujuk doktor.ini berdasarkan pengalaman sy.....

    ReplyDelete
  33. Salam anak sy kne cirit birit teruk n 3 hari admitted dkt hsptl.. Lps kne msuk kan air, hr ke 3 tu dia ok n dh boleh balik tp bile blik rmh cirit birit dia mnjadi balik.. So sy google n trjmpe blog ni n sy try petua kentang tu.. Hari 1st sy bt kntang rebus tu n mash kan + ors anak sy mkn n ok sket.. Hr kedua sy bli kan fries kat burger king je ,sy kje jd xckup mse. Alhamdulillah 2 hr je bg mkn kntang dh xde cirit dah n najis pun dh keras mcm biasa.. Xde njis air lg dah.. N as for selsema sy bg anak sy mkin buah kiwi je.. 3 hr mkn buah kiwi selsema dia trs baik.. Btw thanks sbb kongsi petua ni :)

    ReplyDelete
  34. Salam..sy dh try ptua tpung gandum utk ank sy brumur 1 thn lbh.alhmdulillah mjadi.lg slmt dr br ubat cirit.

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE