Sunday, January 29, 2012

Kelebihan seorang wanita

Assalamualaikum

Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali, Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh, Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat, 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil, Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.


Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan. Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada sianghari. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin,dia akan dikira sebagai mati syahid. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya. Jika wanita memberi susu dadanya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah

 Alangkah indahnya menjadi wanita.Tapi jangan lupa bahawa kebanyakan wanita juga merupakan ahli neraka...


*** Wallahualam...Perkongsian dari rakan FB. sungguh bermanfaat ***

9 comments:

 1. ALHAMDULILLAH..BILA BACA ARTIKEL NI TERASA BERTUAH JADI WANITA..

  LAMA SYIELA MENGHILANG..BIZI KER?

  ReplyDelete
 2. assalam syiela..sibuk dgn baby twin ya..ehem..bertuahnya kita dilahirkan sebagai wanita !!.. :)

  ReplyDelete
 3. Mulianya wanita di sisi agamakan....

  ReplyDelete
 4. untungnya jadi wanita kan..sebab tu kena jaga kelebihan itu

  ReplyDelete
 5. oleh itu...para wanita diluar sana (perinagtan utk moon juga nie) .. kena laa mengambil peluang utk ambil kelebihan itu.. :)

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum..

  jika kita fikirkan perkara-perkara yang dilakukan setiap wanita, hanya perkara yang simple..tapi mendapat pahala dan ganjaran berlipat ganda..sesungguh nya menjadi seorang wanita sangat istimewa..hargailah diri sendiri sebagai seorang wanita..


  Wassalam..

  ReplyDelete
 7. sesungguh nye seorang wanita perlu bsyukur dgn pemberian yg allah berikn...

  ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^