Khasiat Air Tebu

Assalamualaikum...


Sempena bulan puasa ni syiela nak kongsi info berkenaan air tebu.Tentu sedapkan berbuka puasa dengan segelas air tebu.Ah! betapa nikmatnya bila air tebu melalui kerongkong kita.Selain manis,lazat, tebu juga kaya dengan khasiat kerana dikatakan dapat melegakan batuk, panas dalam badan serta meredakan jantung berdebar. Subhanallah.....


Pada tebu juga terdapat penawar anti-diabetis, jadi untuk pesakit diabetis tidak perlu ragu ragu untuk minum air tebu.Tapi pastikan yang original saja (tanpa dicampur gula).Awas juga... dilarang minum gula walaupun hasil yang di proses adalah dari tebu.
Hanya air tebu ye!


Khasiat segelas air tebu dikatakan sama dengan khasiat sebiji kurma... Kemanisan air tebu juga di kalahi dengan kemanisan iman...


Rasulullah bersabda : ada 3 perkara, yang jika 3 perkara itu ada pada seseorang.Maka ia akan merasai kemanisan iman iaitu :

  1. Allah dan rasul lebih dia cintai daripada selain keduanya,

  2. Mencintai seseorang hanya kerana Allah,

  3. Benci untuk kembali kepada kekufuran selepas Allah menyelamatkan darinya, seperti benci jika dicampakkan ke dalam api...

Rasulullah Bersabda: pandangan adalah panah beracun dari anak panah hiblis, Allah s.w.t berfirman: barangsiapa yang meninggalkan kerana takut kepadaku, maka akan ku ganti dengan kemanisan iman yang dia dapat rasai di hatinya...

Semoga kita dapat merasai kemanisan iman dan juga kemanisan dalam mengabdikan diri kepada Allah s.w.t

*** Adakah kita sudah merasai kemanisan iman??? ***


36 comments:

  1. salam ramadhan.. wah sedap la plak bile dgr air tebu.. :) papepun nice entri :)

    ReplyDelete
  2. wah,bui baru jer nak post pasal air tebu ni..

    ReplyDelete
  3. info yg bagus ni..baru tau khasiat air tebu yg sebenar...

    kalau sudi vote la sy kt n3 ni ye, tq..
    http://anaknegori.blogspot.com/2011/08/peserta-akhir-contest-kutuk-blog-atok.html

    ReplyDelete
  4. air tebu my pebret! lau xde air tebu,rs janggal jer berbuka

    ReplyDelete
  5. nice info..
    mmg nikmat bila berbuka dgn air tebu..

    ReplyDelete
  6. tq kak info ni...
    smlm mmg berbuka ngn air tebu...

    ReplyDelete
  7. den xminat sangat air tebu
    tapi boleh la minum segelas

    ReplyDelete
  8. semoga kemanisan ini milik kita jua ... :)

    ReplyDelete
  9. tak berapa minat air tebu ni tapi kalau dah ada depan mata,langgah je. haha

    ReplyDelete
  10. oooo... cam tu baik mkan kurma jea... huhu... air tebu yang dijual kat bazar tu dah tak fresh la... banyak air batu...

    ReplyDelete
  11. Tia suka air tebuuuuu ..
    tapi sekarang , dek kerana nak untung jek .. air tebu dah banyak tak ori .. ada yang dah campur gula .. sedihhh :(

    ReplyDelete
  12. thanks for share...itulah, baik makan kurma..eheh =)

    ReplyDelete
  13. aloo...
    terliur air tebu tu hehe

    ReplyDelete
  14. tp org kata air tebu ta elok untuk berbuka kerana air tebu "keras"

    ReplyDelete
  15. selalu minum waktu2 panas tgh hari cmtu, tapi puasa skrg ni.huhu selamat berpuasa!

    ReplyDelete
  16. dtg sini nk engtkan pose jgn xpose..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/halwa-telinga.html

    ReplyDelete
  17. cik x brape suke la air tebu..hihi

    ReplyDelete
  18. huhu.. lama dah tak beli air tebu yg di jual di gerai.

    ReplyDelete
  19. Sedapnya dpt bbuka dgn air tebu, dh lama tak minum...

    ReplyDelete
  20. sedap air tebu..tapi soya lagi sedap..hehe

    ReplyDelete
  21. air tebu mang sedap.. sy suka air tebu.. ^^

    ReplyDelete
  22. oh my peberet ayaq tebu..........

    ReplyDelete
  23. nak beli air tebu la jp lg kt bazar..
    pas ni mesti ramai g beli bile dh tau khasiat die

    ReplyDelete
  24. gd info.. thanx... singgah n 4lo u... salam ramadhan....

    ReplyDelete
  25. dlm bulan puasa ni dik...semua air nampak sedap..hatta air kosong lagi sedap dan berkhasiat...kan...

    ReplyDelete
  26. thanxx sharing,..ziey follow u back yah. tq =)

    ReplyDelete
  27. baru tahu info ni huhu...mmg sedap air tebu tp bila batuk ramai tak bagi minum..mungkin yg sejuk kot xbley hehe...

    ReplyDelete
  28. tiap X bebuka pasti mau cari air tebu!

    ReplyDelete
  29. niena mmg suka air tebu ni :D

    eh,lama xsinggah sini.. apa khabar, sihat ke :D


    SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN.. :D

    ReplyDelete
  30. air tebu memang best n menjadi pilihan kalau bbuka..hehe...

    ReplyDelete
  31. air tebu..dh lama tak minum..petang ni boleh beli..cr yg takde gula punya..:)

    ReplyDelete

Orang Sayang Darwisy ^_^


GUA BLOG


CARI MEMBER

BUSUK

PING JE