Assalamualaikum
Demam crepe melanda rumah saya.Nak beli jenuh la.Sekali masuk mulut lesap muahahaha.Jadinya terpaksa belajar buat.
Hehhehe semalam bertungkus lumus menyiapkan durian crepe aka Bantal busuk.Ha puas makan ko.Ada yang besar gedabak ada yang kecik cinonet.Janji siap :)
Hehhehe semalam bertungkus lumus menyiapkan durian crepe aka Bantal busuk.Ha puas makan ko.Ada yang besar gedabak ada yang kecik cinonet.Janji siap :)
Saya buat ni berlima dengan panglima saya.Seperti biasa Aiman dan Iqbal tukang menanya makala Haziq dan Hazim tukang tarik seluar muehehhe sikit lagi nak terlondeh.
Sebelum tu kita tunjuk gambar yang tak berapa nak menyengat dulu
Muehehehhe percubaan pertama.
Resepi kulit
Resepi dari Fiza Nordin
50gm tepung gandum
1 sdb tepung ubi
1 bj telur
2 sdt butter ( dicairkan)
160 ml air
1 sdk serbuk vanilla (saya tak letak pun)
Cara cara
satukan tepung dan ayak masukkan gula halus, susu cair, telur yang dikacai sedikit, masukkan serbuk vanilla @ perisa
Kemudian masukkan air ( kacau sebati guna whisk)
Masukkan butter yang dicairkan tapis adunan sedia untuk di masak
Cara memasak Kulit
Gunakan kuali anti lekat ( non stick ) @ kulai leper yang disapu sedikit minyak.
Tuang sesenduk kecil adunan dalam kuali jgn tebal @ nipis sangat
biarkan seketika.Bila dah masak terus angkat (masak sebelah bahagian sahaja tak perlu diterbalikkan)
Saya tindankan camtu je.Jangan risau dia tak melekat
Filling Kastad
Resepi Dari Semanis Gula
200 gm susu segar
2 kuning telur
30gm gula halus
Kacau atas double boiler hingga pekat
250 gm whipping non dairy putar kental
*** satukan kedua bahan dengan kaedah kaup balik
Filling
Filling Kastad
Isi Durian dan
Filling Kastad
Nyum nyum sangat meletops tau bila gigit.Bila masuk dalam mulut je terasa seperti eskrim pun ada.Sejuk tekak.Sedapnya.Anak - anak siap request suh buat lagi padahal yang itu belum dimakan ^_^
Kalau tak makan durian boleh digantikan dengan jagung tin atau isi mangga takpun isi cempedak ke.Dan pastinya nama pun kena tukar ye dak ^_^
ni nak kena cari musang ni... baru best dan puas...
ReplyDeletekreatif tu kak..jgn2 mama 4 panglima ni bakal buat inovasi yg ptmae durian crepe hehe..chaiyokk!!
ReplyDeletep/s; mmg sedplh doyan crepe..fulus ade dgn tk jr hehe
cumelnya durian crepe die..
ReplyDeleteakak plan weekend lepas nk buat, tp tak jadi plak.. makan pun x penah lagi ni !! :)
wah wah wah..dah buat jugak akhirnye. sedapkan. akk smlm beli jugak lagi. kali ni beli 4 peket terus. x leh tahan arr tgk sana sini DC.
ReplyDeleteish..terliur tau..baca nih
ReplyDeletewahh, sha nk buat tak terbuat-buat. ni kna buat jugak nih.kna cari durian dulu. huhu :D
ReplyDeletememg femes btl crepe nie skrg..alangkah bestnya kalo sy rajin jgk mcm kak syeila wat seniri huhuhuhu
ReplyDeletehamboiiiii..kemian rajin bebenor dia yer..bak sini skittt..hehe
ReplyDeletesalam..bila dtg sini br tingin nk komen ttg crepes durian..klu disejuk bekukan boleh ke?
ReplyDeletenur baru mkn pagi tadi, memang sedap..tapi bila mkn byk2 muak jugak kot..
ReplyDeletetapi sejuk2 mmg sedaplah mkn.. :)
terliur je sy tgk.
ReplyDeletebanyak orang post pasal nihh, sedap erk, xpernah makan lagi.
ReplyDeleteMusim durian ni..tliur lah pulak. First time baca resipi durian crepe...mcm sedap je
ReplyDeleteMusim durian...first time baca resipi ttg ni mcm sedap je:-o..
ReplyDeletebila orang duk cerita pasalni tak berapa teringin.. tapi la ni teringin bebenoler pulak...
ReplyDeletesedapnye durian crepe.. teringin nak buat.. tapi da order la pulak.. 4ketul rm10.. pakai durian musang king.. tu harus lantak berdue dengan en. suami.. nanti pakai durian kampung boleh buat sendiri.. sbb kat rumah ramai.. ade abah umi adik.. rabak kalau pakai musang king..
ReplyDeletemenjadilah tu, KA x mkn doyan2 ni hehe
ReplyDeletewah menarik ni
ReplyDeletehahaha..akak dh bt dulu...nk bt jgkla gini..xpe..jnji msuk mulut rasa tak ckup satu..pandangan blkg cite..hahaha.nyum3x~~
ReplyDeletecr tak pernah rasa lagi...hihihi pandai buat..lagi jimat..
ReplyDeletex pernah makan lagi durian crepe uhuhuhu..
ReplyDeletesemalam lya dah rasa.. ermmm..mmg sedap... tp mkn satu je la.. sbb xleh mkn byk2 durian ni..kan tumbang lak... nk buat sndiri rasanyer x tbuat kot... tkut x mjadi
ReplyDeletemana2 pg skrng durian cerepe...na plak da bnyk kali request buah lain buat cerepe bole ke? ;)
ReplyDeletesbb na x mkn durian.
wahhhh crepe...sedap tuu...
ReplyDeletewah... syiela dah cuba yea.. akak baru rembat resipi... belum jumpa lagi durian yang berkenan... hm... terliur ah!!
ReplyDeleteWah rajinnya buat sendiri..
ReplyDeletetu la kat memana ada je org post pasal durian crepe nie..sedap sangat ker? hehe saya suka makan durian tapi makan cam tu je..bile dah dimasak..dibuat gulai or di buat kuih atau kek mcm xley masuk jek....nak buat malas...hehe tapi menggoda la resepi nie kan....kena try gak nanti....
ReplyDeleteAkak belum pernah makan lagi.
ReplyDeleteakhirnyaa dapat gak bercrepe ye..hehe peh ni leh buat crepe blueberi plakk...
ReplyDeletedi mane mane aje org duk sebut kueh ni. huhu. femes benor. :)
ReplyDeletexleh jd ni.. kne buat gak ni.. sedap je nmpk
ReplyDeletenmpk sedap dah... comel2 lak tu...
ReplyDeletekak mmg rajin la hehe..pemes betul duyan crepe ni
ReplyDeleteRajin akak buat ye..
ReplyDeleteMyra oder je :D
tengah makan durian crepe ni...sedapp! mampu beli jelah kak.. nak buat tu rasa macam tak pandai jer..ahha
ReplyDeleteWah jadi crepe durian syiela nie,buat sendiri puas mknkan...
ReplyDeleteaduiii syiela..memang teruja & terliur dibuatnya dgn n3 ni..sedap sangat ker..akak tak pernah rasa lagi nih..
ReplyDeleteresepi yg saya dpt berbeza sebab filling dia tak campur susu segar lagi dah. whipping cream saja. dan cara buat kulit pun berbeza. dia campur santan. macam nak buat ketayap tu.
ReplyDeleteskrg agak popular kuih ni kn ^^
ReplyDelete