Assalamualaikum
Serawa labu ni saya buat semalam dek permintaan En.Ad.Lama dah sia nak makan tapi bininya tak sempat-sempat nak b uat.Jadi semalam saya merajinkan diri membuatkan.Ni rupanya serawa labu ni kalau kat tempat korang panggil apa ye :)
Ini untuk saya makan.Sepatutnya tak boleh makan lagi tapi teringin punya pasal ngap juga sikit.Degil betul! Malamnya saya dah mula takut. hehhehe kang terketar-ketar macam demam kura haru :) tapi alhamdulillah ok je tido semalam cuma semput je sikit kena inhaler satu puff terus lena sampai ke pagi :)
Resepi untuk setengah biji labu ( labu yang sangat besar ye)
8-10 sudu gula ( sudu yang panjang tu)
santan (1 biji kelapa)
sagu (ikut suka )
cara-caranya
1. Buah labu di potong sebesar tapak tangan.Kalau boleh rendam dengan air kapur (kapur yang orang makan dengan sireh tu) dalam sejam dua.Tujuannya untuk mengelakkan dari labu berderai
2. Masak labu dengan gula tadi ( kalau mak saya panggil sira).Tujuan masak dengan air gula ni supaya manis gula tu menyerap ke dalam buah.Tak la nanti kuah je manis tapi labunya tawar semacam.
3. Agak labu dah lembut sikit masukkan sagu dan akhir sekali masukkan santan.Letakkan juga secubit garam.Tujuannya lupa la nak tanya mak hehhehe.
4. Bila labu dah betul-betul lembut angkat dan hidangkan.
Sangat mudahkan resepi mak saya ni.Cuba la ^_^
*** saya ada lagi setengah biji labu. nak buat apa ye. dah tak de idea. Nak buang memang sayang.
first time tengok.. :)
ReplyDeletetok wani rajin buat serawa labu ni...:)
ReplyDeleteSedap nye.. Nak juga.. :-)
ReplyDeletefollow this site .
ReplyDeletevisit me @ appledahyun.blogspot.com
Sedapnya..mak kat kg suka buat ni..
ReplyDeletetak pernah buat dan tak pernah pula makan..hehehe
ReplyDeletehahaha.. saya pun tak tau nama dia apa.. sebab ni first time tgk..hehehe
ReplyDeleteEmmmmm serawa labu...sedap tu....
ReplyDeleteeh kenapa nak buang pulak.... buat masak lemak labu... sedap juga...
ReplyDelete1. potong dadu labu tu... (potong besar2 sikit pun ok) - cuci dan tapis...
2. masukkan labu dlm periuk, letak santan + air dan serai (dititik)
3. bila mendidih letak sikit garam...
4. agak2 labu dah empuk, angkat... dan hidang...
heheh... syiela... kalau org N9, tambah sikit cili padi + kunyit yang dimesin... sedap juga tau... pedas2 sikit... cuba la..
hana tau makan je
ReplyDeleteUishh sedapnyeee, akk dah lama x mkn serawa labu nie, lebih kurang pengat labu lahh org panggil kan ;)
ReplyDeleteooo cenggitu buatnye..kena try ni..sendiri mmg suka makan serawa.
ReplyDeleteohh tak pernah makan kot kak....hehehe macam tak pernah nmpk je.
ReplyDeletewah,,mesti sedap nie...lepas nie nk cuab try lah..
ReplyDeletekauh serawa durian sy pernah makan, mmg sedap...
slalu makan serwa durian je
ReplyDelete#labu msk lemaksedap
bestnya serawa labu tu... tapi izan pun sgt2 jarang beli labu sbb yg lain tak makan labu.
ReplyDeletesedap tu..dah lama tak makan serawa labu nih
ReplyDeletemesti sedap ni
ReplyDeleteTak pernah tengok n tak pernah makan! Rasa manis sperti pengat ke...teringin pulak nak rasa!
ReplyDeleteingatkan apa serawa labu tadi...hehe..rupanya cam pengat labu eh..lama juga tak buat ni :)
ReplyDeletetak pasti pulak dekat kelate panggil ap .. sb jarang makan .. hehe . biasenye beli . rajin yee masak sendri .. terima kasih utk rsipi :)
ReplyDeleteyang separuh lagi buat sayur lemak la kak, sedap
ReplyDeleteakak panggil pengat labu...
ReplyDeleteyg lebih boleh buat masak lemak cili api labu..pastu masukkan udang juga :)
nyum2 sedap tu kak..
ReplyDeleteserawa labu yerk... selalu buat takder boh sagu.. haa kampung akak pun panggil pengat labu...
ReplyDeletesedapnyaaa . .nak try buat la
ReplyDeleteTu petuanya supaya labu x berderai,stgh labu tu Syila buat bingkalah.
ReplyDeleteterliurlah pulak kikiki
ReplyDelete